U trendu

Vučić: Vlada ulaže 250 miliona evra u Kolubaru ali potrebni bolji rezultati

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će vlada ove godine uložiti oko 250 miliona evra za nabavku neophodnih mašina i opreme u Rudarskom basenu „Kolubara“ i dodao da je neophodno da se poveća nivo proizvodnje i struje i uglja kako bi se makar dostigao nivo proizvodnje iz 2016. godine. 

Prilikom posete tom rudarskom basenu, Vučić je najavio da će biti olakšan i proces javne nabavke u tom preduzeću kako bi u narednih 100 dana bilo nabavljeno sve što je potrebno za rad tog preduzeća i delovi za mašine.

On je rekao da je potrebno da se podigne nivo proizvodnje struje kao i da proizvodnja uglja bude veća od 28 miliona tona, kako bi Srbija, uprkos niskim temperaturama i lošoj hidrološkoj situaciji, makar stigla rezultat postignut u 2016. godinu.

Vučić je rekao da je situacija po pitanju industrijskog rasta veoma dobra, ali da je bilo problema u rudarstvu i energetici i da je potrebno da se to poboljša da bi ove godine rast bruto društvenog proizvoda bio veći od tri odsto. 

Premijer je rekao da će radnici koji obavljaju privremene poslova u tom basenu dobiti stalni posao, ali da to moraju da budu radnici u proizvodnji a ne u administraciji. Dodao je da će biti obnovljene i radne uniforme i da će bezbednosni uslovi za rad biti unapredjeni i na višem nivou. 

„Od vas samo očekujem dobre rezultate, vi obavite dobar posao, a onda ni za šta drugo nemojte da brinete“, rekao je Vučić i radnicima čestitao 1. maj, Medjunarodni praznik rada, uz želju da imaju još više posla u narednom periodu. 

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Vučić je rekao da je vlada uspela da smanji nezaposlenost sa 25,9 na 13 odsto, ali da je potrebno da ta cifra bude manja od deset odsto i da će tada moći da se mnogo lakše razgovara i o povećanju plata. 

On je rekao da je vlada spremna da znatno uveća minimalnu cenu rada, što je nešto što se tiče oko 350.000 ljudi, ali da je potrebno da se o tome razgovara i sa poslodavcima. 

„Biće značajnije povećanje nego do sada. Iz našeg ugla veliko, a iz ugla naroda nije dovoljno, ali svakako značajnije nego do sada“, rekao je Vučić i izrazio nadu da će prosečna plata do kraja godine sa 390 biti povećana na 430 do 440 evra. 

Govoreći o problemima vezanim za penzionere, on je rekao da je dogovoreno da ljudi koji pre 65. godine idu u penziju bez beneficiranog radnog staža imati umanjenje penzije samo do 65. godine, a ne do kraja života. 

On je rekao da će to koštati najmanje 220 miliona evra, ali da za to, ipak, ima novca zbog dobrog rada i planiranja u prethodnom periodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.