najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Za dan ili dva biće objavljen ugovor o prodaji Železare

Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je danas da će tekst ugovora o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil biti objavljen za dan ili dva.

“Preko hiljadu strana će biti objavljeno za dan ili dva. Zaista, u njemu se nalazi imovinski deo, koji je odgovor na pitanje šta su to Kinezi kupili. Dakle, imovinu Železare je kineska strana kupila. Postojaće nova kompanija koja će raditi danas po potpuno drugačijim uslovima i principima poslovanja, odnosa s dobavljačima i kupcima, odnosa prema radnicima”, rekao je Sertić za RTS.

On je kazao da će u Železari biti promenjen tehnološki procesi.

Na pitanje koliki su dugovi Železare i šta će biti s njima, Sertić je rekao da će se to rešavati u narednom periodu.

“Jedan deo duga će biti rešen kroz ovu kupoprodaju cenu. S druge strane, najveći deo duga je prema državi, odnosno neplaćene obaveze. Mi smo s MMF-om radili te preseke. I to će se u narednom period raditi sumarno u odnosu na centralizovanu kompaniju. Ja sada ne mogu tačno da vam kažem”, naveo je ministar.

On je dodao da nije suština koliko je para izgubljeno, već da je suština da te pare nisu naplaćene.

“Već u bilansima tih preduzeća nemate te prihode. Ništa se mi posebno nećemo zaduživati da bismo to vraćali. S druge strane, šta je bio izbor? Da ugasimo preduzeće? Da ugasimo Železaru?”, naveo je Sertić.

On je kazao da je izvoz Železare bio oko milijardu evra.

“Mi smo nekada izvozili oko milijardu evra, kada je cena bila dobra… To je bilo oko tri procenta BDP-a. U nekom periodu kada se planira da peći rade u punom kapacitetu, možemo očekivati porast u tom delu i porast prihoda države”, naveo je ministar privrede Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike