Zaposlenost povećana za 6,1 odsto

Broj zaposlenih u Srbiji povećan je u proteklih godinu dana za 6,1 odsto, dok je broj nezaposlenih opao za 2,7 odsto, izjavio je danas u Nišu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti, “sa više od 20 odsto na početku mandata aktuelne vlasti, oborena na 17,9 odsto”.

“Stopa nezaposlenosti već duže vreme stagnira, ali je naša želja da bude ispod 15 odsto”, kazao je Martinović.

On je najavio da će NSZ naredne godine, kao i ove, realizovati više mera za zapošljavanje. Ove godine će, prema Martinovićevim rečima, različitim merama zapošljavanja biti obuhvaćeno oko 25.000 građana Srbije.

“Ukoliko Vlada i Skupština Srbije budu dale zeleno svetlo naredne godine bi za aktivne mere zapošljavanja trebalo da bude izdvojeno 2,8 milijardi dinara, i dodatnih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, naglasio je Martinović.

Prema njegovim rečima, ti iznosi bili bi dodatno uvećani sredstvima koje lokalne samouprave izdvajaju za realizaciju lokalnih akcionih planova zapošljvanja i sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA).

Martinović i ministar rada Aleksandar Vulin danas su u prostorijama niške filijale NSZ uručili ugovore o obuci u kompaniji “Džonson elektrik” prvoj grupi od 29 mladih nezaposlenih.

Vulin je istakao da će do kraja godine obuku proći ukupno 85 nezaposlenih, a “Džonson elektrik” imaće obavezu da ih zaposli na najmanje šest meseci.

“Obuku za poznatog poslodavca do kraja godine moći će da završi 820 ljudi na području čitave zemlje, a naredne godine broj onih koji će takvu obuku moći da prođu biće povećan na 2.000”, kazao je Vulin.

Direktor “Džonson elektrika” u Nišu Saša Mladenović najavio je da će do kraja godine ova kompanija broj zaposlenih povećati sa sadašnjih 311 na 500, a do kraja avgusta naredne godine na 1.000 radnika.

Mladenović je rekao da “Džonson elektrik” planira povećanje kapaciteta i broja zaposlenih u Nišu sve do 2020. godine, kada bi broj radnika trebalo da iznosi oko 3.500.

(Beta)

Ostavite komentar