U trendu

Zastita podataka o licnosti vazan stub odgovornog poslovanja

BEOGRAD – Memorandum o saradnji između Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i programa „Nova pismenost“ potpisan je danas, kako bi se podigla svest o važnosti zaštite podataka u korporativnom svetu i podizanju digitalne pismenosti kompanija i potrošača, saopštili su iz USAID-a.

Dokument o saradnji potpisan je na skupu pod nazivom „Lideri odgovornog i časnog poslovanja u doba nove pismenosti“, a projekat „Nova pismenost“, čiji su predstavnici potpisnici saradnje, partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion.

Navedeno je da je cilj saradnje podizanje svesti o važnosti zaštite podataka u korporativnom svetu, podizanje digitalne pismenosti kompanija i potrošača, kao i promovisanje odgovornih lica za zaštitu podataka o ličnosti u pojedinačnim kompanijama, u periodu pred nama.

Takođe, saradnja podrazumeva formiranje i kreiranje jedinstvene i informativne platforme za građane, privredu i državnu upravu, posvećenog ovim temama.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, rekao je da su razvoj novih tehnologija i pandemija povećali ponudu i potražnju različitih roba i usluga u digitalnoj sferi.

Objasnio je da takvo okruženje, uz manjak znanja, donosi i različite rizike, te da poverenik intenzivno radi na podizanju svesti kako građana, tako i rukovaoca podataka – različitih institucija i privrednih subjekata.

Podržao je inicijative firmi koje su imenovale svoja lica za zaštitu podataka i ispunile svoju zakonsku obavezu s jedne strane, a povećale zaštitu podataka građana sa druge strane.

„Poverenik je svestan da ta lica imaju potrebu da se edukuju i kroz organizaciju obuka nastojimo da unapredimo njihova znanja i pružimo im pomoć u radu“, rekao je Marinović.

Pozvao je sva lica, koja se bave zaštitom podataka o ličnosti ili koriste njihova prava podataka da se udružuju, razmenjuju iskustva i zajednički rešavaju izazove u radu.

Tokom skupa, u ime kompanije PwC, Adel Abusara predstavio je i rezultate studije o strateškom podizanju svesti o značaju i rizicima u oblasti sajber bezbednosti.

„Podizanje svesti o sajber bezbednosti treba da bude aktivnost kojom će se zajednički i koherentno baviti i država, ali i privatni sektor, akademska zajednica, kao i civilno društvo i mediji, i treba jednako da obuhvata različite društve kategorije – pojedince, mala i srednja preduzeća, kao i velike kompanije“, smatra Abusara.

Govoreći o značaju nove digitalne i medijske pismenosti u poslovanju, organizatori su predstavili koncept „Ambasadori odgovornog poslovanja“.

Najavljeno je da bi pod ovim imenom trebalo da se okupe vodeće korporacije i lideri savremenog, digitalnog i etičkog poslovanja, u sektorima poput bankarstva, osiguranja, klasične trgovine, e-trgovine, zdravstva, medija, informacionih tehnologija, obrazovanja i oglašavanja. Uloga budućih ambasadora odgovornog poslovanja je da doprinesu unapređenju odgovornog i usklađenog digitalnog poslovanja u Srbiji i razumevanju digitalnih prava i obaveza u našem društvu.

Kroz deljenje svojih vrednosti, znanja i dobrih praksi sa manjim kompanijama, ali i građanima kao potrošačima, budući ambasadori će, uz podršku programa „Nova pismenost“ i Udruženja za usklađenost u poslovanju, nastojati da unaprede opšti stepen digitalne pismenosti i etičkog poslovanja u zemlji, navedenno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar