U trendu

Zeman: Do moje sledeće posete, očekujem još bolju saradnju

BEOGRAD – Češki predsednik Miloš Zeman izrazio je očekivanje da će privredna saradnja Srbije i Češke, koja je inače cetvrta zemlja po broju investicija u Srbiji, dodatno porasti do njegove naredne posete Beogradu.

Tome će, kako je ocenio, doprineti i otvaranje stalnog prostora pri ambasadi i u Českom domu, za razgovore privrednika.

Zeman je podsetio da je uvek govorio, kako kaže, „neprijatnu činjenicu“ – da je dobro kada trgujemo jabukama, ali da je bolje saditi stabla.

„Zato mi je drago, ne samo sto ‘sadimo stabla’ u Telenoru, Telenor banci i Knjaz Milošu“, rekao je Zeman i svima poželeo da sade ona ‘stabla’ od čijih plodova će korist imati i njihova deca.

Zeman je, na otvaranju Srpsko-českog poslovnog foruma u Palati Srbija, u prisustvu više od 150 najuspešnijih privrednika, ocenio kao veoma dobro što postoje takve prilike za susrete i što ministri imaju bilateralne sastanke.

Međutim, još lepše će biti ako prostor za ove susrete bude permanentan, rekao je Zeman i dodao da je razgovarao sa ambasadorom, te da će se „Čeh trejd“ preseliti u ambasadu.

On je naveo da je to korak koji vodi ka unapređenju saradnje.

„Ako bismo uspeli da rekonstruišemo Češki dom, to bilo drugo mesto za stalne susrete i iskoristili bismo ga za češko-srpsku saradnju“, rekao je Zeman.

Podsetio je da između Srbije i Češke ne postoje nikakve prepreke, pa ni u oblasti trgovine.
„Ne uvodimo suvišne carinske mere, kao sto to rade neki drugi, već suprotno, i zbog toga se povećava obim tgovine između dve zemlje“, rekao je predsednik Češke.
„Nadam se, kada sledeći put dođem kao predsednik, a imam još tri i po godine mandata, a doći cu još jednom, da ćemo uspeti da međusobna trgovina bude još veća“, rekao je Zeman.

Češki predsednik je govorio i o Avala filmu, studiju i saradnji koja može uticati na dalji razvoj.

(Tanjug)

Napišite komentar