najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danas 12 godina od ubistva i ranjavanja dece u Goraždevcu

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu, na Kosovu, danas će biti služen pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), ubijenim na današnji dan pre 12 godina, kada su i dalje nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu srpske dece dok su se kupali u reci.

Za taj zločin na Bistrici, u kome su teško ranjeni jo Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13), još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Parastosu za stradale koji će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije, prisustvovaće i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, kao i predstavnici Liste Srpska.

Nakon parastosa, Jović i vladika Teodosije obićiće grobove ubijenih dečaka i spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju 1999, kao i deci stradaloj na Bistrici.

Početkom jula, u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu, nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na to spomen obležje čime je, po oceni Eparhije rasko prizrenske, porodicama koje su izgubile bližnje u vreme rata i u masakru na Bistrici 2003. godine, nanet dodatni bol.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će “prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je “nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave”.

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

U Goraždevcu danas živi manje od 1.000 Srba, što je trećina od broja od pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika autobusa “Niš ekspresa” koji je dignut u vazduh.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike