U trendu

Dečak koji je zapalio čoveka neće biti krivično gonjen

Šefica Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije u Upravi kriminalisticke policije Olivera Zečević, potvrdila je danas da krivični postupak protiv 12.godišnjaka koji je zapalio beskućnika u Novom Sadu neće biti pokrenut, jer se krivične sankcije za mlade od 14 godina ne izriču.

„Postupak neče biti podnet iako je policija utvrdila ko je to uradio. Krivične sankcije za osobe mlade od 14 godina se ne izriču. Ističu se mere socijalno-pravne zaštite“, objašnjava Zečevićeva.

Ona je za RTS rekla da se u poslednjih 11 meseci beleži smanjenje krivičnih dela maloletnih osoba.

„Ono što je za maloletnike karakteristicno je da najviše vrše krađe i teške krađe i tu je visok stepen povratništva. Važno je da krivični postupak bude brzo sproveden i da se radi na promeni ponašanja takvih lica. Maloletnici učestvuju u izvršenju nasilnog kriminala i veliki je uticaj vršnjačkih grupa u tom uzrastu“, istice Zečević.

Prema njenim rečima, analize pokazuju da je u poslednjih pet godina stanje bolje nego pre i da maloletnici tokom godine počine pet, šest teških krivičnih dela. Objašnjava da je nasilni model komunikacije prisutan i medu odraslima, tako da ne možemo očekivati da deca imaju druge uzore.

„Mora dosta da se radi na promeni pristupa. Važno je i da roditelji imaju kontrolu i da znaju gde su im deca, sa kim se druže“, kaže Zečevićeva.

Dodaje da je prisutno i elektronsko nasilje medu decom.

„Veliki broj njih se vrati na pravi put. Oni su povratnici kad su u pitanju teške krađe“, napominje Zečevićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.