U trendu

Država ne može da pokriva dugove privatnog preduzeća

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da je Goša privatno preduzeće i da država ne može da nadje rešenje, ni da pokriva dugove privatnog vlasnika.

„To jednostavno nije moguće. Ono što je u nadležnosti države, mi možemo da uradimo. Mi možemo da vidimo da li ima bilo šta što država može konkretno uradi, ali ne možemo da rešimo problem zaostalih zarada od privatnog poslodavca“, kazao je on novinarima.

On je rekao da je i za njega bilo iznenadjenje kada je video danas u medijima da se pominje novi vlasnik sa Kipra.

„Hoću da saznam ko je. Hoću da se raspitam, da vidim kakve su njegove obaveze kao poslodavca šta je prihvatio i kakav je to ugovor“, naveo je Vulin.

Vulin je rekao da je Ministarstvo rada dva puta podnosilo prijave protiv slovačkog poslodavca i da sudovi nisu reagovali u tom trenutku.

„Nisu prihvatili naše prijave, a upravo smo ih zbog neisplaćivanja zarada i doprinosa tužili kod nadležnih sudova i nadam se da ćemo i taj problem rešiti. Ministarstvo rada već dugo vremena predlaže da se uvedu sudovi rada da bi se radni sporovi brzo rešavali“, kazao je on.

On je podsetio da je preduzeće Goša privatizovano 2007. godine.

Radnici fabrike šinskih vozila Goša štrajkuju već deset dana, a traže isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate.

Mediji su danas objavili da je Firma Lisnart holdings limited sa Kipra novi vlasnik fabrike Goša iz Smederevske Palanke i da je slovačka firma Žos Trnava prenela 100 odsto kapitala i imovine na tu kiparsku kompaniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.