U trendu

Haradinaj saslušan, odluka o izručenju 9. februara

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj danas je saslušan pred francuskim sudom, a ročište na kom će biti odlučeno o njegovom eventualnom izručenju biće održano u četvrtak, 9. februara, javili su prištinski mediji.

Portal „Indeksonlajn“ navodi da je saslušanje počelo u 11 sati i da je završeno za manje od pola sata.

Pozivajući se na njegovog advokata Arijanita Kocija, „Zeri“ piše da će odluka o eventualnom izručenju Srbiji biti doneta sledeće nedelje, tačnije 9. februara.

Haradinaj, koji se trenutno nalazi na uslovnoj slobodi u Francuskoj do odluke o njegovom izručivanju Srbiji, rekao je juče za RSE da veruje da će sud sledeće nedelje privesti kraju njegov slučaj i da će mu se omogućiti povratak na Kosovo.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštilo o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.