U trendu

Istraživač FHP: Vlast opstruiše sudjenja za ratne zločine

Istraživač Fonda za humanitarno pravo i ekspert za sudjenja za ratne zločine Nemanja Stjepanović ocenio je danas da opstrukciju sudjenja za ratne zločine predstavlja odluka Krivičnog veća Odeljenja za ratne zločine u Beogradu da se ne nastavi sudjenje optuženima u postupku „Srebrenica“.

On je za novosadski portal Autonomija rekao da je prekid sudjenja „svojevrsni udruženi poduhvat zakonodavne, izvršne i sudske vlasti“.

Prema njegovim rečima, prvo su vlada i parlament „celih godinu i po dana odugovlačile sa izborom novog tužioca za ratne zločine, a u isto vreme republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, iako joj je to bila zakonska obaveza, nije postavila vršioca te funkcije“.

„Dolovac je, medjutim, vršioce funkcije tužioca postavila u 30 drugih tužilaštava, svuda osim u Tužilaštvu za ratne zločine. Reč je o propustu zbog kojeg bi neko morao da bude pozvan na odgovornost“, rekao je Stjepanović.

Dodao je da smatra da je to omogućilo „odbrani u predmetima koji su ionako vešti u opstrukcijama“, da traže i dobiju prekid postupka.

„Tragično je da ovako ozbiljan i važan predmet, koji se odnosi na ubistvo oko 1.300 ljudi, zbog proceduralnih aljkavosti bude praktično doveden u pitanje“, dodao je Stjepanović.

Rekao je da čak i u slučaju podnošenja nove optužnice i početka novog procesa, prekid postupka može imati snažne posledice na budućnost sudjenja.

„Ovo kod žrtava i svedoka, ionako nepoverljivih prema srpskom pravosudju za ratne zločine, izaziva novo podozrenje i pitanje je kako će oni reagovati na najnoviji razvoj dogadjaja“, kazao je on.

Krivično veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je danas ocenilo da ne postoje „procesne pretpostavke“ da se nastavi postupak „Srebrenica“, u kojem su osmorica policajaca optuženi za ratni zločin u Srebrenici.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Srebrenici odbačenom optužnicom obuhvaćeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih u mestu Kravica jula 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike