Ivanu Pavloviću Ikeru zastarela optužba za falsifikovanje

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio optužnicu protiv Kotoranina Ivana Pavlovića zvanog Iker kojom se teretio za falsifikovanje pasoša i vozačke dozvole 2008. godine, i to zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Pavlović je inače pre dve godine pravosnažnom odlukom Apelacionog suda osuđen na devet i po godina zatvora zbog krijumčaranja kokaina iz zemalja Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Za krivično delo falsifikovanje isprave Pavlović je 1. decembra 2017. godine bio osuđen na godinu dana zatvora ali je ta kazna sada anulirana, jer je krivično gonjenje zastarelo.

Njegov saradnik Radoš Zečević pravosnažno je, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na tri godine zatvora zbog neovlašćene proizvodnje, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Apelacioni sud je preinačio presudu kojom je Pavlovićev telohranitelj Radoje Radulović bio osuđen na tri godine zatvora zbog istog dela i pravosnažno ga oslobodio od optužbi.

Pavlovićev saradnik Velimir Krivokapić ranijom odlukom Apelacionog suda je osuđen na osam godina zatvora, dok je istom odlukom Branislav Čolević pravosnažno oslobođen optužbi.
Pavlović je na devet i po godina zatvora osuđen jer je organizovao kriminalnu grupu koja je tokom 2008. i 2009. godine nabavljala kokain u Argentini i Brazilu, koji je zatim uz pomoć mornara koje je angažovao, prekookeanskim brodovima prevožen do luka u Italiji, Belgiji i Holandiji.
Drogu je u evropskim lukama preuzimao Krivokapić, kao i drugi pripadnici grupe protiv kojih se postupci vode u pomenutim zemljama, a koji su uhapšeni u akcijama sprovedenim neposredno pre Pavlovićevog hapšenja 2009. godine.

Pripadnici policije ove tri zemlje tada su zaplenili 274 kilograma kokaina, „ulične“ vrednosti od oko 50 miliona evra, preneli su ranije mediji.

Pavlović je uhapšen u julu 2009. godine samo tri dana pošto je ispod njegovog vozila „maserati“ podmetnut eksploziv u garaži u centru Beograda, koji je otkrila njegova supruga kad je htela da ga izveze iz podzemne garaže „Pionirski park“.

Pušten je iz pritvora pušen 2013. pošto je sudu položio jemstvo od 600.000 evra, za odbranu sa slobode, kao garanciju da u toku postuka neće pobeći.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike