U trendu

Kolege se oprostile od novinarke Jasminke Kocijan

Komemoracija novinarki Jasminki Kocijan, velikom profesionalcu i još većem čoveku po oceni njenih kolega, održana je danas u beogradskom Medija centru.
Komemoracija je počela insertom iz serijala „Mediji u Srbiji, hronika propadanja“, u kome je Jasminka Kocijan govorila o tome da je dešavanja u Srbiji podsećaju na scene iz filma Nikite Mihalkova „Sunčanica“.

Stalno sam mislila na glavne junake iz tog filma koji su se našli na barži koja tone, upravo kao i mi nekada, rekla je u tom prilogu Kocijan i dodala da joj nikako nije jasno kako se dogodilo da se svi opet, bez ikakvog otpora, nadjemo ne u istoj već u još goroj situaciji.

Od Jasminke, koja je bila „profesionalac starog kova“, pismena i obrazovana, žene i novinarke koja je imala stav za koji se borila argumentima i samo argumentima, oprostili su se njeni višedecenijski prijatelji i kolege Jelka Jovanović i Davor Pašalić.

Pašalić, urednik Foneta, rekao je da mu je karijera donela mnogo – posetio je 38 zemalja, izveštavao sa dogadjaja od kojih su neki bili istorijski i zabeleženi potom u enciklopedijama, susrete sa brojnim važnim ljudima i lepim ženama, ali da ništa od toga ne može da se poredi sa tim što je upoznao Jasminku Kocijan, koja mu je postala najbolji prijatelj.

„Upoznajući nju upoznavao sam novinarstvo, učio od nje, ne zato što je imala više iskustva i znanja, već zato što je bila najlepša, najbolja i najhrabrija osoba koju sam upoznao, moj najbolji prijatelj“, rekao je Pašalić i naveo da bi po hrabrosti, odlučnosti i integritetu ona bila medju prvima.

Jelka Jovanović, urednica Novog magazina, sa kojom je Jasminka studirala ali i radila u dnevnom listu Danas, rekla je da je Jasminka bila prava dama – „prava fon Kocijan“, da je uvek znala kad i šta treba da se kaže, i da je bila osoba od koje je moglo da se nauči mnogo, ali i to kako se postaje i ostaje pravi profesionalac.

„Uvek je govorila da novinarstvo ne može biti dostojanstveno ako ljudi nisu dostojanstveni i ne brane svoje dostojanstvo“, rekla je Jovanović i podsetila da je na nesreću Jasminka bila u prilici da svoje dostojanstvo i čast brani na sudu zbog otkaza u Tanjugu u koji se na kraju vratila ali da tu bitku zbog bolesti nije uspela da dobije.

Sve to treba da bude opomena i poruka i pouka svakome ko želi da se bavi ovim poslom, treba da sledi primer Jasminke Kocijan, navela je Jovanović.

Jasminka kocijan je rodjena 1959. u Zadru, a od detinjstva je živela, školovala se i radila u Beogradu. Završila je Fakultet političkih nauka. Novinarsku i uredničku karijeru počela je i završila u Tanjugu.

Radila je i u agencijama Fonet i Beta. Bila je novinar u „Nedeljnom Telegrafu“, „Našoj Borbi“, „Danasu“, saradnik više listova i magazina iz regiona. Radila je za TV produkciju VIN i kao urednik na portalu Nadlanu.com.

Bila je i izveštač iz Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.