U trendu

MUP: Sve više lažnih prijava otmica dece

BEOGRAD – Sve je više lažnih prijava za otmicu dece, izjavio je Ranđel Milošević iz Uprave policije i upozorio da takvi navodi u medijima uznemiruju građane.

Policija je istražila sve slučajeve navodnih pokušaja otmica dece o kojima su u poslednje vreme pisali i mediji i utvrdila da se one nisu dogodile, odnosno da su ih izmislila deca, izmislila, izjavio je danas

Milošević je upozorio i na to da se na društvenim mrežama objavljuju brojne neproverene i netačne, uznemirujuće informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji im uopšte nisu prijavljene.

Tim povodom apelovao je na profesore i roditelje da se prvo obrate policiji kako bi se sprečilo širenje neistina koje uz sve izazivaju paniku.

„Prethodnih dana i nedelja u medijima objavljeno je više slučajeva lažnih prijava pokušaja otmice dece, što je uznemirilo javnost. U nekim slučajevima pregledom video nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila“, naveo je on.

Novosadska policija je, kako je dodao, u vezi prijave otmice devojčice stare 12 godina utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno ona je naknadno rekla da je ceo slučaj prijavila jer je videla vesti o navodnim pokušajima otmice.
Milošević je naveo da je istraga pokazala da je devojčica za koju su dvojica dečaka trvdila da ju je u Železniku nepoznati muškarac uvukao u kombi, zapravo bila kod kuće sa roditeljima.

„Imali smo i juče prijavu otmice devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila da bi opravdala roditeljima izostanak iz škole“, naveo je Milošević.

„To su samo neki od primera iz prethodnih dana i nedelja kada je utvrđeno da su prijave bile lažne“, naveo je on.
„Apelujemo na sve roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi pokušaja otmice dece prijave policiji kako bi mogli detaljno da ispitamo sve navode, a ne da neproverene informacije šire na društvenim mrežama ili kroz obaveštenja koja kruže školama i određenim vajber grupama“, rekao je on.
Milošević je upozrio da mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio.
Policija će, kako je dodao imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio.
Milošević je ponovio da postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja.

„Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.