U trendu

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora (video)

Komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH, proglašen je da nije kriv za genocid, a da jeste kriv kao učesnik udruženih zločinačkih poduhvata za genicid, zločine protiv čovečnosti, istrebljenj, ubistvo i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Mladić je proglašen krivim kao učesnik udruženih zločinačkih poduhvata za genicid, zločine protiv čovečnosti, istrebljenje, ubistvo i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nije kriv po tački jedan u kojoj se govori o genocidu u sedam opština BiH. Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice nakon što je vikao da je „sve laž“.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči u decembru 2016. godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila „uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu“, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodine dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je sudjenje počelo u razlčitim periodima optužnice protiv su njih razvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić u martu 2016. godine prvostepeno osudjen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

https://twitter.com/SputnikInt/status/933287141161005056

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice.

Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore „Omarska“, „Keraterm“, „Manjaca“ i „Trnopolje“.

Mladić je optužen za jedan slučaj genocida, sedam slučajeva saucesništva u genocidu i šest slucajeva kršenja zakona i običaja rata, uključujući ubistva, sprovodenje terora nad civilima i uzimanja talaca.

U delu optužnice koji se odnosi na zločine u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom ostaje isti broj opština – šest je pre dve godine uklonjeno iz optužnice (Bihać-Ripac, Bosanska Gradiška, Doboj, Gacko, Nevesinje i Teslić), a šest novih dodato (Hadžići, Ilidža, Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo).

Iako je zadržala isti broj opština, izmijenjena optužnica oslanja se na već ranije presudene slučajeve procesuirane u Haškom tribunalu.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)