U trendu

Smetovi od 2m, na auto-putu Beograd – Niš sudari i blokade

Saobraćaj na auto-putu Beograd-Niš od jutros je na više mesta obustavljan zbog sudara, snega i loših vremenskih uslova.

Na probleme u saobraćaju su uticali snežni nanosi, jak vetar, slaba vidljivost, ali i neadekvatna zimske opreme pojedinih učesnika u saobraćaju,

Saobraćaj je bio potpuno obustavljen u oba pravca na deonici od Trupala ka Nišu, kao i na još nekoliko mesta. Prema poslednjim informacijama, potpuna obustava je u pravcu ka Nišu na naplatnoj stanici, dok je ka Beogradu stanje normalno.

Sneg i smetovi na pojedinim lokalnim putevima dostižu visinu do dva metra, a putari od jutros pokušavaju da se probiju do svih problematičnih lokacija.

„Trenutno je na naplatnoj stanici Niš na snazi totalna obustava saobraćaja iz pravca Beograda ka Nišu, ali se vozila dalje preusmeravaju na naplatne stanice Aleksinac i Aleksinački Rudnici i nastavljaju kretanje regionalnim putem ka Nišu. Saobraćaj je normalizovan iz pravca Niša ka Beogradu“, navode iz Puteva.

U niškom kraju jutros je skraćen i veliki broj prigradskih autobuskih linija.

Situaciju je dodatno otežao lančani sudar 30 vozila na ulazu u Niš zbog koga se stvorila dugačka kolona, a vozila su satima bila zaglavljena na snežnom putu. Na mesto zbivanja izašla je i Žandarmerija.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je taj sudar izazvao većinu problema i da vozila nisu zavejana u snegu.

Kako su saopštili iz Sektora, u sudaru je povređeno 11 osoba, među kojima ima i dece, a noćas su nestale i tri osobe iz sela Hum koje su išle da seku badnjak. Trojica muškaraca su izgubila telefonski kontakt i imali su poteškoća zbog snega, ali su se srećom vratili kućama.

Direktor Puteva Zoran Drobnjak je oko 13 časova rekao da je saobraćaj normalizoavan na većini lokacija na kojima je bilo problema, uključujući i onu kod Niša.

Lančani sudar 30 vozila

U lančanom sudaru 30 vozila na ulazu u Niš povređeno je 11 osoba, među kojima ima i dece. Pretpostavlja se da je do nesreće došlo zbog vremenskih uslova, kao i zbog toga što vozači nisu koristili adekvatnu zimsku opremu.

Kako je agenciji Beta kazao šef niškog Štaba zimske službe Dragan Dimitrijević, skraćene su i pojedine linije gradskog saobraćaja zbog snega na kolovozu.

„Ekipe zimske službe su na terenu, ali su nemoćne u borbi sa vetrom. Na pojedinim deonicama smetovi se formiraju već pola sata nakon čišćenja“, izjavio je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, meštani sela u okolini Niša uglavnom znaju na kojim deonicama se u ovakvim vremenskim prilikama formiraju smetovi tako da od jutros nisu rizikovali da ostanu zaglavljeni u snegu.

Dimitrijević je pozvao vozače da ne kreću na put saobraćajnicama na kojima ima smetova dok vetar ne stane.

On je dodao da je grejder za čišćenje smetova krenuo ka selu Hum, dok će u toku dana bager čistiti smetove ka selu Kravlju.

„Ekipe JKP ‘Medijana’ od noćas neprekidno čiste ulice prvog prioriteta u gradu. Saobraćaj se odvija otežano, ali nema većih problema“, rekao je Dimitrijević.

Prema podacima Meteorološke stanice, u Nišu je trenutno minus osam stepeni, a visina snežnog pokrivača iznosi 16 centimetara.

Šta je sve zatvoreno od puteva u Srbiji

Saobraćaj na auto-putu ka Nišu tokom jutra obustavljen je i kod petlje Paraćin, pošto se teretno vozilo poprečilo na izlazu s puta iz smera Beograda. Saobraćaj iz smera Beograda preusmeravanje na petlju Pojate.

Kako je saopšteno, obustavljen je saobraćaj i na državnom putu Niš-Jug zbog saobraćajne nezgode nastale usled smanjene vidljivosti prouzrokovane jakim snegom i olujnim vetrom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova obustavljen je saobraćaj i na deonicama od Vranja do Barevića, Vlasa i Krive Feje. Saobraćaj je obustavljen i na deonici Donji Milanovac – Majdanpek i na putu Zaječar-Boljevac.

„Putevi“ su saopštili i da je zatvorena deonica na Kambelac-Zvonce u Babušnici, na državnom putu II A reda 223.

Takođe, „Putevi“ apeluju da svi učesnici u saobraćaju koriste zimske pneumatike i lance, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

MUP je apelovao građane da bez preke potrebe ne kreću na put u krajevima gde ima problema sa snegom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.