U trendu

Ubijen advokat koji je trebalo da brani Srbe sa Zakintosa

Poznati grčki advokat Mihalis Zafiropoulos, koji je pre dva dana brutalno ubijen u svojoj kancelariji u Atini, bio je jedan od advokata koji je preporučen za slučaj ubistva američkog državljanina Bakarija Hendersona na Zakintosu, za koje su optuženi državljani Srbije.

Zbog ovog ubitva Advokatska komora Atine odlučila je da proglasi jednonedeljnu obustavu rada u znak protesta zbog ovog brutalnog ubistva.

Advokatska komora Srbije uputila je telegram saučešća porodici, a najavljuje i druge aktivnosti u znak solidarnosti sa kolegama iz Atine.

Strane agencije su prenele da su prema podacima policije, Zafiropulosa, koji je u proteklih nekoliko godina zastupao mnogobrojne optužene u slučajevima korupcije i bio veoma aktivan u Advokatskoj komori Atine, ubila dva muškarca sa kapuljačama, koji su mu se prethodno predstavili kao klijenti.

https://www.youtube.com/watch?v=LC8Jv1ev0jU

Ubijeni advokat je, inače, sin nekadašnjeg predsednika Advokatske komore Atine Epaminondasa Zafiropulosa, koji je bio i poslanik konzervativne stranke Nova demokratija.

Član Upravnog odbora AKS Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je predložila da AKS donese odluku o jednodnevnoj obustavi rada advokata u Srbiji sa jednočasovnim okupljanjem ispred sudova, u cilju solidarnosti i podrške svim kolegama, kako bi pokazali svoj stav prema ubistvima advokata gde god oni bili.

„Atina nam je tu, ispred vrata, a ovo je opomena za sve“, rekla je Dobričanin Nikodinović podsećajući da nijedno ubistvo advokata u Srbiji godinama nije rasvetljeno te da su svi advokati u istoj opasnosti.

Napomenula je da je sa Zafiropoulosem, kao jednim od najboljih advokata u Atini planirala da sarađuje na slučaju „Zakintos“, u kojem ona brani više okrivljenih Srba za ubistvo afroamerikanca na tom Grčkom odtrvu u julu ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.