U trendu

Uhvatio i držao u kavezu kopca, sledi mu prijava

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorio je danas da nema opravdanja da se strogo zaštićene vrste životinja hvataju i drže u zarobljeništvu i najavili da će protiv D.M. koji je uhvatio i držao kopca u kavezu biti podneta prijava.

Kako su naveli u saopštenju, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je 27. januara prijavilo slučaj osobe iz okoline Sombora koja je preko jednog poznatog oglašivača ponudila na zamenu kopca, strogo zaštićenu pticu grabljivicu. Istog trenutka je pozvana somborska policija, kao i inspekcija zaštite životne sredine i tim za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Kod prijavljenog D.M. pronađena je navedena ptica, uhvaćena u kavez za hvatanje pacova, u kome je bio mamac (domaći golub). Ptica je oduzeta, i sa povredama kljuna nastalih u veoma malom kavezu u kome je držana, prebačena u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću na oporvak, ali je na žalost idućeg dana je uginula.

Protiv D.M. će biti podneta odgovarajuća prijava pravosudnim organima, zbog nedozvoljenog hvatanja i držanja u zarobljeništvu strogo zaštićene vrste divlje životinje, navedeno je u saopštenju. Kako se dodaje, D.M. je istog dana kada je pticu uhvatio imao saznanja da je reč o zaštićenoj vrsti, no svakako se odlučio da je zadrži u zarobljeništvu.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorava da je hvatanje i držanje u zarobljeništvu zaštićenih vrsta zabranjeno i za to predviđene visoke kazne po Zakonu o zaštiti prirode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.