U trendu

VJT u Beogradu: Saslušan otac dečaka koji je u školii Vladislav Ribnikar ubio devet osoba

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu je saopštilo da je danas saslušan otac dečaka (13) koji je u sredu ubio osam učenika i čuvara beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i da će predložiti da mu bude odredjen pritvor.

Tužilaštvo je saopštilo da se osumnjičeni V.K. tereti za „teška dela protiv opšte sigurnosti“ i navelo da je on „na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela“ i da je „detaljno izneo odbranu“.

„Sumnja se da je V. K. obučavao sina K.K (13). da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi“, navelo je VJT.

Osumnjičeni, kako se sumnja, „nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti“.

„Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin K.K uspeo da dođe u posed pištolja „CZ Shadow“ i  „Ruger MK“ za koje V.K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koji su se nalazili u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaruu predsoblju stana“, piše u saopštenju.

VJT je saopštilo da je „dete oružje i municiju ponelo sa sobom u školu ‘Vladimir Ribnikar’ koju pohađa“, gde je, kako je navelo, „ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu“.

„Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi  ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti“, piše u saopštenju.

VJT je podsetilo „da (počinillac ubistva) K.K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života“, te da je „smešten radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.