U trendu

Aleksandrovič: Nismo srećni jer Srbija glasa protiv Ukrajine

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je danas u Beogradu da Kijev nije srećan kada Srbija glasa protiv Ukrajine u medjunarodnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, tokom posete predsednika Petra Porošenka Srbiji postignut je džentlmenski dogovor da dve zemlje ne glasaju jedna protiv druge.

„Neka pitanja su osetljiva i Srbija ne mora da podržava svaku inicijativu Ukrajine. Ali juče u Generalnoj skupštini UN je bila rezoluzica o militarizaciji Azovskog mora i Krima, i Srbija je opet glasala protiv Ukrajine. Mogla je da se uzdrži ili ne učestvuje u glasanju a glasala je protiv. To ne razumemo“, naveo je Aleksandrovič. Rezolucija je usvojena sa 66 glasova za i 19 protiv.

On je podsetio da je njegova zemlja nedavno glasala protiv prijema Kosova u Interpol.

„Ukrajina ili podržava Srbiju ili je neutralna. Srbija glasa protiv Ukrajine. Ukrajina zbog toga žali, to ne razumemo. Mi ne priznajemo Kosovo i to dokazujemo konkretnim koracima“, rekao je Aleksandrovič.

On je naveo i da Ukrajina ne traži da se Srbija priključi sankcijama Rusiji, iako bi bila srećna da se to desi.

„To je pitanje ekonomije, bezbednosti i drugog. Ukrajina bi bila srećna ako bi se Srbija pridružila sankijama Rusiji ali razumemo da je to teško kada je trgovinska razmena s Rusijom velika“, rekao je ambasador.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.