Bešlin: Vučić vodi politiku koja je bliža Kremlju nego Briselu

Istoričar Milivoj Bešlin je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi autokratsku i nacionalističku politiku, koja je, po ključnim karakteristikama i ciljevima, „objektivno bliža“ Kremlju nego Briselu.

„S druge strane, novac koji Srbija nema, je na Zapadu. Ali, to je stara srpska kontroverza, o kojoj je govorio Nikola Pašić: tehnika i novac sa Zapada, a srce u Rusiji“, rekao je Bešlin u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“.

Po njegovim rečima, srpski nacionalizam se „rusifikovao“ i identifikuje se s ruskim.

„Tako dolazimo do paradoksa: stepen patriotizma u Srbiji meri se odanošću Rusiji i njenim interesima. I to veoma često na račun stvarnih interesa Srbije. Nema čistije definicije izdaje nego kada tudje interese pretpostavljate interesima svoje države i društva“, kazao je Bešlin.

On je ocenio da se Srbija nije pomirila sa svojim poslednjim ratnim porazima iz 1990-ih godina, te smatra da Srbija sadašnje stanje na Balkanu smatra „privremenim i provizornim, neskriveno zagovarajući drugo poluvreme, i to čim se, u njenu korist, promene medjunarodne okolnosti“.

Bešlin je rekao da se nacionalistička Srbija nikada nije pomirila s „gubitkom“ Crne Gore, baš kao što nikada nije prestala da bude „meta“ srpskog nacionalističkog projekta.

(Beta)

2 komentara
  1. s.

    Ma, njegova politika je bliža Kremlju nego Beogradu. To je problem.

  2. goran manic

    Aco, ili si glup ili si dobro plaćen da lažeš. Srbija je 90% u NATO i 116% u zapadnoj kulturi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike