U trendu

Borel: Španija ne priznaje Kosovo, ali podržava kompromisno rešenje

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel izjavio je danas u Beogradu da se njegova zemlja protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Borel je to izjavio na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem koji se zahvalio na pricipijalnom stavu o nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, on je šefu španske diplomatije rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije.

„Priština je, medjutim, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time zapravo označila njegov kraj“, kazao je Vučić i dodao da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti.

Vučić se zahvalio i na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti izmedju srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.