U trendu

Brnabić: Srbija posvećena regionalnoj saradnji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Trstu da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i da će, nakon teških ekonomskih mera, nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom i jačanjem svog ekonomskog rasta.

Brnabić je na samitu lidera zapadnog Balkana rekla da to nije moguće bez regionalne stabilnosti, kao i da zemlje regiona u okviru Berlinskog procesa treba da grade medjusobne veze, saopštila je Vlada Srbije.

„Svi moramo da razmišljamo pobednički. Moramo da prevazidjemo situaciju da jedan dobija, a drugi gubi. Moramo da razmišljamo da svi dobijamo“, rekla je Brnabić.

Ona je rekla, navodi se u saopštenju, da sa kolegama iz drugih država radi na povezivanju lokalnih samouprava i izmedju zemalja kako bi zajedno pokrenuli lokalni ekonomski razvoj i privukli investitore.

Brnabić je navela da zemlje zapadnog Balkana povezuje digitalizacija, ocenivši da je to ključ uspeha za balkanski region.

„Mladi imaju preduzetničku energiju i zato moramo da ohrabrujemo start-apove i inovacione delatnosti. To je razvojna šansa naše zemlje, u kojoj mladi vide svoju šansu“, rekla je premijerka Srbije.

Medju učesnicima samita Zapadnog Balkana i EU u sklopu Berlinskog procesa su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, italijanski premijer Paolo Djentiloni, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, a delegaciju Srbije predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić.

Berlinski proces obuhvata šest zemalja EU i šest zemalja Zapadnog Balkana. Postignut je 28. avgusta 2014. godine i postao važan forum za susrete na najvišem nivou izmedju predstavnika vlada Zapadnog Balkana, ali i predstavnika privrednih komora i civilnog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.