U trendu

Čepurin: Dodatna šteta za Srbiju zbog nerešavanja pitanja Centra

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da je razlog što se ne rešava pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra (RSHC) u Nišu, želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom.

„Podrivajući ovaj centar, te snage pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi. Ali, suverenu odluku ovde u bilo kom slučaju trebalo bi da donosi samo Beograd“, rekao je Čepurin u intervjuu za današnje „Novosti“.

Čepurin je rekao da ne vidi razlog zbog čega Centar pet godina ne može da dobije zvaničan status u skladu sa rusko-srpskim sporazumom iz 2012. godine.

„Smatramo da je spoljašnji pritisak ili uticaj tu nedopustiv. Rešenje pitanja je sazrelo i prezrelo. Uostalom, potpisivanje sporazuma nije ničija želja već obaveza na osnovu medjuvladinog sporazuma“, istakao je ruski ambasador.

Na pitanje da li bi Moskva, u slučaju da ne bude potpisan sporazum, mogla da zatvori Centar, Čepurin ističe da je sama Srbija zainteresovana da Centar radi i izrazio uverenje da će Srbija naći način da reši ovaj problem.

Ambasador je rekao da je sporazum neophodan da bi se obezbedilo funkcionisanje Centra, koji, kako je istakao, poslednjih godina ne može normalno da se razvija, a njegovo slabljenje nije u interesu Srbije niti država regiona.

Prema sporazumu iz 2012, osoblje Centra bi trebalo da ima isti status kao administrativno-tehničko osoblje u ambasadi.

„To podrazumeva odredjene privilegije, ali one nisu velike. Ne radi se, i nikada se nije razgovaralo, o davanju diplomatskog statusa ruskim saradnicima RSHC-a“, istakao je Čepurin.

Upitan da li predsednik Aleksandar Vučić i vlada dugoročno mogu da održe politiku balansiranja izmedju Istoka i Zapada, Čepurin je odgovorio da Srbija treba da „sedi na jednoj stolici – srpskoj“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.