U trendu

CRTA: Želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe

Organizacija CRTA ocenila je danas da poziv predsednice i tri potpredsednika Skupštine Srbije da CRTA zbog odluke da zatamni sajt Otvoreni parlament, na izborima proveri svoju političku  platformu, pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu.

„Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da gradjanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku gradjanima da ostvaruju svoja gradjanska prava“, navela je CRTA u saopštenju.

CRTA je dodala da nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima.

„Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi“, navela je CRTA.

CRTA je podsetila da Memorandum o saradnji sa parlamentom, potpisan 2013, definiše da će dve strane raditi na jačanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, izgradnji poverenja izmedju gradjana i parlamenta, povećanju svesti gradjana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Skupštine, uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i poslanika i na povećanje efikasnosti rada Službe Narodne skupštine i poslanika.

„Ne želimo da učestvujemo u političkoj i stranačkoj borbi, ali želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove“, istakla je CRTA.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je juče zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Potom su predsednica skupštine Maja Gojković i potpredsednici Skupštine Srbije optužili organizaciju da sprovodi „očiglednu političku agendu“ i pozvali je da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju „političku“ platformu umesto što pokušava da gradjane Srbije „dovede u zabludu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.