U trendu

Cvijić: S ovim ljudima na vlasti nemoguća je borba protiv kriminala i korupcije

Novinar Vuk Cvijić izjavio je danas da u postojećem sistemu i s ljudima koji se nalaze na čelu policije, tužilaštva i sudstva, neće doći do borbe protiv kriminala i korupcije.

Cvijić je, komentarišući najnoviji izveštaj Stejt departmenta u kome se pored ostalog ističe da postoji „ozbiljna“ korupcija u Vladi Srbije i problemi s nezavisnošću pravosuđa, rekao agenciji Beta da taj izveštaj kao i izveštaji Evropskog parlamenta i Evropske komisije nažalost nemaju uticaja na stanje u Srbiji.

„Za nas novinare koji istražujemo kriminal i korupciju u vrhu vlasti, navodi u najnovijem izveštaju Stejt departmenta nisu novost. Po svim analizama, Srbija je već deset godina jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Upozoravajući izveštaji međunarodnih činioca ne utiču na ponašanje vlasti, koja još žešće progoni, ne one koji čine korupciju, nego one koji ukazuju da korupcija postoji“, ocenio je novinar i podsetio na slučaj Aleksandra Obradovića iz valjevskog „Krušika“.

Upitan da li u narednom periodu može da se očekuje da vlast pod pritiskom Zapada krene u obračun s kriminalom i korupcijom u sopstvenim redovima, Cvijić je rekao da se vlast do sada povremeno bavila samo sitnom korupcijom.

„Sve što je do sada aktuelna vlast uradila na tom planu, bila je samo simulacija borbe protiv korupcije i kriminala. S istom organizacijom i sistemom, i ljudima koji se nalaze na čelu nadležnih institucija nemoguća je ozbiljnija borba protiv kriminala i korupcije“, istakao je Cvijić.

U izveštaju o stanju ljudskih prava koji je izneo državni sekretar SAD Entoni Blinken, navedeno je da su u Srbiji zabeležena značajna kršenja ljudskih prava na koje upućuju navodi o ozbiljnoj korupciji u vladi i problemi s nezavisnošću pravosuđa.

U izveštaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu koji je Blinken predstavio na brifingu u Stejt departmentu, konstatovano je da su u Srbiji zabeležena ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i štampe, između ostalog, zbog nasilja nad novinarima, pretnji nasiljem i hapšenja i krivičnih gonjenja novinara.

Međunarodni posmatrači su konstatovali da je Srbija efikasno organizovala izbore, ali da „dominacija vladajuće stranke, nedostatak pristupa medijima i medijske raznolikosti ograničavaju izbor birača“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.