Dačić: Ovo je važan dan za srpski narod

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Rusija nije pustila svoj predlog rezolucije o BiH, tako da će će se večeras u Savetu bezbednosti UN glasati samo o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Dačić je rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata, te da će nakon toga sve biti poznato.

Kada je reč o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podela.

“Predsednik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravo, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu”, rekao je Dačić.

On je dodao da veruje da će članice Saveta bezbednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podelama.

“Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo”, smatra Dačić.

Dačić je izjavio danas da Srbija ne sme da “likuje” ako se na sednici Saveta bezbednosti (SB) ne usvoji Rezolucija o Srebrenici, ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako dođe do njenog usvajanja.

“Ovo je važan dan za srpski narod, ne mislim da je sudbonosni. Rezolucija će biti prihvaćena ili odbijena. Očekujemo da svi budu svesni negativnih posledica od usvajanja rezolucije”, rekao je Dačić podsetivši da je i samo podnošenje nacrta već izazvalo dosta problema.

On je istakao da Srbija ne osporava zločin u Srebrenici ali je rekao da postoiji mnogo drugih zločina nad srpskim narodom koji “i po broju žrtava prevazilaze ovu brojku”.

“Velika Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome. Nije sporno da li neko osuđuje ili ne zločin u Srebrenici. Sporan je način na koji se pokrenula ideja o donošenju rezolucije jer rezolucije nisu donošene u drugim slučajevima”, naveo je Dačić.

Predlog rezolucije koju je podnela Velika Britanija, po oceni Dačića ne može da stvori pomirenje.

“Ako je cilj pomirenje, svi ćemo se radovati pomirenju. Ovaj predlog koji je izazvao toliko podela ne može da stvori pomirenje. Ako neko želi da time stvori pravne pretpostavke za ukidanje Repulike Srpske po osnovu pretpostavke da je nastala na genocidu koji eto sada želi da se verifikuje na SB, moram da podsetim da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma”, istakao je Dačić.

(Beta)

Ostavite komentar