U trendu

Dačić povodom Dana Evrope i Dana Pobede: Moramo braniti zajedničke vrednosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas gradjanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope i ocenio da će 9. maj ostati simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svet od fašizma.

„Moramo ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama“, navodi se u čestitki.

Dačić je naveo da gradjani Srbije s ponosom treba da pamte svoju „slavnu antifašističku prošlost“.

„Dužnost nam je da poštujemo, negujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasledje od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, posle tragedije Drugog svetskog rata, započeta je izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj i Srbija pripada, i čijem punopravnom članstvu teži“, naveo je Dačić.

On je naveo da danas postoje pokušaji relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca i da gradjani Srbije ne smeju da dopuste da ti pokušaji izmene istoriju i sa svim aktuelnim izazovima dovedu u pitanje „blagodeti mira“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.