Dačić: Srbija neće graditi kontra zid

Srbija sigurno neće graditi “kontra zid” kako bi zaustavila priliv izbeglica, a iznos od 1,7 miliona evra koliko je EU obezbedila za rešavanje poblema migranata u Srbiji i Makedoniji je neozbiljan, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Dačić je rekao da bi trebalo osuditi “antimigraciono raspoloženje” koje postoji u Evropi i da se nada da se tako nešto neće desiti.

Na pitanje šta će Srbija uraditi ako Mađarska počne da vraća migrante u Srbiju, Dačić je rekao da ne bi da razgovara o tome “šta će biti i kada će biti”.

“Reakcija naša sigurno neće biti da pravimo kontra zid, ali to pitanje ne možemo mi da rešavamo, nismo mi svetska sila…Tražimo da EU jasno definiše šta je njena politika”, rekao je Dačić.

On je kazao da pitanje izbeglica nije jednostavno i dodao da se radi o “nekoliko desetina i stotina hiljada ljudi” i da oni “nisu švercovana roba, pa da se njima manipuliše”

“To gde će se vraćati, to je sada pitanje zato što EU nema zajedničku politiku po tom pitanju. Gde se oni vraćaju? Vraćaju se u zemlju odakle su došli, pošto su prošli pola sveta bez viza i pasoša. Veliko je pitanje gde će oni u stvari biti vraćeni…Ta neupotpunjenost pravila vezanih za migracije i azil dovodi do toga da svaka zemlja pristupa ovom problemu različito”, rekao je Dačić.

On je rekao da se u nekim zemljama izbeglice ne evidentiraju i zapitao da li je poruka da ni Srbija to ne treba da čini.

“Ako ih neko negde ne evidentira to znači da se ti migranti tamo ne vraćaju. Da li to znači da mi nikoga ne treba da evidentiramo. Da li to znači da i mi ne treba nikoga da evidentiramo? Šta je poruka EU da imamo haos. S druge strane, ako se mi jedini budemo pridržavali toga, treba nekome da padne na pamet da ih sve vrati u Srbiju. Mislim da to nije realno”, kazao je Dačić.

On je ponovio da je 1,7 miliona evra pomoći za Srbiju i Makedoniju za rešavanje pitanja izbeglica neozbiljno.

“Zahvalni smo. Svaki evro, dolar ili dinar je važan, ali to za ozbiljno rešenje problema ne može biti tema za razgovor”, kazao je šef diplomatije Srbije.

Dačić je naveo da će u petak i subotu biti održan sastanak ministara EU na kome će prisustvovati i ministri spoljnih poslova zemalja kandidata, a na kome će biti reči o migrantima, kao i da će u oktobru biti održana konferencija o migrantima pod pokroviteljstvom EU.

(Beta)

Ostavite komentar