U trendu

Dačić: Za SPS i Srbiju očuvanje RS najvažniji nacionalni interes

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da je za njegovu partiju i za Srbiju najvažniji nacionalni interes očuvanje, stabilnost i jačanje Republike Srpske, u kojoj živi milion Srba.

On je rekao da to kaže „svima u svetu, potpuno jasno i otvoreno“. „Imamo pravo da saradjujemo i ekonomski razvijamo Republiku Srpsku. To nam je zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom“, rekao je Dačić, obraćajući se delegatima na Kongresu Socijalističke partije RS.

Istakao je da je važna politička stabilnost u Republici Srpskoj, jer bi u suprotnom bio ugrožen opstanak srpskog naroda u BiH.

Prema njegovim rečima, Dejtonskog mirovnog sporazuma ne bi ni bilo da nije bilo čvrste veze izmedju RS i Srbije.

„Interes Srbije je da ide u EU, jer tu može da ostvari bolji život za svoje gradjane.
S druge strane, evropski put nikako ne znači antiruski put, jer mi idemo u Evropu zbog nas, a ne EU“, istakao je lider SPS-a, dodavši da je veoma važna saradnja institucija RS i Srbije.

Dačić je naglasio da niko ne može da očekuje od Srbije da radi protiv sebe i da nikada „neće voditi antirusku politiku, jer bi time vodila antisrpsku politiku“.

On je istakao dobru saradnju socijalista u Srbiji i RS, ocenivši da je u RS važan nastavak koalicione saradnje SP RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsednika Milorada Dodika.

Socijalisti u RS danas biraju novog lidera stranke, a jedini kandidat je dosadašnji predsednik te stranke Petar Djokić.

„Čast mi je što sam vaš i što ste moji. Čast mi je što našem kongresu prisustvuju drugovi iz SPS-a predvodjeni Ivicom Dačićem, a zahvalan sam što je s nama i lider SNSD-a Milorad Dodik“, rekao je Djokić otvarajući Kongres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.