U trendu

Dačić: Zašto Tadić nije zatvorio ambasadu u Libiji dok je bio na vlasti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je „sramotno“ što je lider Socijaldemokratske partije (SDS) Boris Tadić „zloupotrebio“ pogibiju srpskog ambasadora u Libiji u „dnevnopolitičke svrhe“.

Reagujući na Tadićev zahtev za smenu ministra spoljnih poslova, Dačić je upitao lidera SDS-a zašto nije zatvorio ambasadu u Libiji kada je u vreme izbijanja sukoba u toj zemlji obavljao dužnost predsednika Srbije.

„Sramotno je što Boris Tadić pogibiju ambasadora Potežice zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe za nastavak svog višegodišnjeg obračuna sa mnom i sa Vladom Srbije. Nije ni hrišćanski, a ponajmanje državnički“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je pokazatelj toga koliko Tadića brine pogibija diplomata to što je pomešao kada se to desilo, jer „govori o pogibiji dvoje službenika ambasade 2015. godine, iako se to desilo 2016. godine“.

Po rečima Dačića, Tadić je „nosilac Gadafijevog ordena“, i za pet godina četiri puta je bio kod Gadafija, a na proslavi 40 godina dolaska Gadafija na vlast bio je jedini evropski predsednik na vojnoj paradi u Tripoliju sa pripadnicima Vojske Srbije, dok je Gadafijev sin tajno dolazio u Srbiju i boravio u državnim rezidencijama.

„Tadić pod amnezijom tvrdi da su sukobi bili 2012. godine i da on nije zatvorio ambasadu u Libiji zato što je spasavala naše ljude, a svi znaju da su sukobi u Libiji bili u 2011. godini, da je Gadafi ubijen u oktobru 2011. godine, a pošto sam ja kao ministar unutrašnjih poslova bio na čelu tima za evakuaciju naših gradjana, znam da se to dešavalo u febuaru 2011. godine, o čemu postoje snimci i tekstovi o tome kako sam dočekivao avione iz Libije“, kazao je Dačić.

Lider socijalista je naveo da je „svakome dopušteno“ da ga mrzi i traži njegovu smenu, kao i da napada Vladu Srbije, ali je i dodao da bi Boris Tadić, „nosilac Gadafijevog ordena i čuvar Zelene knjige koju mu je Gadafi poklonio dve godine pre pada“, morao da pokaže pijetet prema ljudima koji su radili za svoju zemlju i narod.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić zatražio je ranije danas smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog kako je naveo, „direktne odgovornosti za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice“.

Tadić je u saopštenju ocenio da je „apsolutno neophodno“ da Dačić bude odmah smenjen „jer je zbog neadekvatnog reagovanja na enormne rizike, direktno odgovoran za otmice i tragične pogibije naših diplomata“.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je juče od posledica teške saobraćajne nesreće koju je pre nekoliko dana doživeo u Tunisu.

Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, Potežica je bio na odobrenom službenom putu ‎za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade Srbije u Tripoliju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.