U trendu

Demokratska omladina: Nezaposlenost mladih – gorući problem društva

Demokratska omladina organizovala je danas u Beogradu akciju na kojoj je ukazano na probleme sa kojima se mladih u Srbiji suočavaju u oblasti zapošljavanja, kulture i dečije zaštitem, kao i na moguća rešenja tih problema.

Na skupu na Trgu Nikole Pašića poručeno je da se Demokratska omladina tom akcijom pridružila zemljama Evrope u kojima Partija evropskih socijalista danas organizuje akcije čiji je cilj ukazivanje na probleme mladih.

Predstavnik Demokratske omladine Velibor Pavlović ocenio je da je gorući problem društva u Srbiji nezaposlenost mladih, kao i da je neophodno preduzeti konkretne merama za rešavanje tog problema.

On je na skupu na Trgu Republike u Beogradu rekao da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji skoro 50 odsto, dok je stopa nezaposlenosti mladih u Evropi manja od deset odsto.

„Takodje, 86 odsto mladih radi bez prijave, nema zdravstveno osiguranje, a oni koji su zaposleni uglavnom rade za minimalac ili platu primaju u koverti“, istakao je Pavlović, a prenela Demokratska stranka.

Naveo je da je Demokratska omladina pripremila plan za zapošljavanje mladih. „Mi predlažemo stepenovanje doprinosa na teret države i poslodavca pola-pola, sa stopom koja je za najmladje najmanja i uvećava se sa godinama zivota. Uveli bismo nacionalni program prakse jer nije dovoljno samo završiti školu već je potreban i praktičan rad kako bi bili konkurentni na tržistu radne snage, država i poslodavac će mladima za to obezbedjivati džeparac“, rekao je Pavlović.

On je dodao da bi ti predlozi državu koštali godišnje 50 miliona evra, što je kako kaže, mudrije od ulganja u „propala javnih preduzeća“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.