U trendu

DJB: Predsednica parlamenta javno da preuzme odgovornost što je opozicija primorana na bojkot

 Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je danas da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković mora javno da preuzme odgovornost za situaciju u kojoj je, kako se navodi, opozicija bila „primorana da na mnogobrojne zloupotrebe moći skupštinske većine odgovori bojkotom zasedanja“. 

DJB je u saopštenju naveo da se tek nakon toga mogu stvoriti neophodni uslovi za „bilo kakav zajednički rad na promeni postojećeg Poslovnika i donošenja Etičkog kodeksa“.

„Opozicija bojkotuje skupštinu zato što je Maja Gojković dopustila i aktivno učestvovala u tome da parlament više liči na Farmu nego na najviši dom u kome se donose zakoni i zastupa narodna volja, zato što je dopustila da vladajuća većina na čelu sa poslanicima Martinovićem i Rističevićem, nesmetano krši sva pravila, vredja opozicione poslanike i sprečava bilo kakvu smislenu raspravu“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se i da predsednica parlamenta „sprečava“ Skupštinu Srbije da obavlja kontrolu rada izvršne vlasti kao „svoj najvažniji posao“.

„Predsednica Skupštine Srbije je od samog početka rada 11. saziva sistematski zloupotrebljavala odredbe Poslovnika, proizvoljno ih tumačeći i selektivno primenjujući njegove odredbe, a neretko i potpuno ga ignorišući. Urušeno poverenje ne može se povratiti njenim sakrivanjem iza potrebe za promenom Poslovnika, niti iza činjenice da Etički kodeks poslanika još uvek nije donet“, naveo je DJB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.