U trendu

Djilas: Demokratija u opasnosti zbog Vučićeve osmogodišnje autokratije

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas ocenio je danas da je tačna tvrdnja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je demokratija u zemlji u opasnosti ali je i dodao da je to posledica Vučićeve osmogodišnje autokratske vladavine, a ne zasluga „samoproklamovanih lidera opozicije“ kako je Vučić ranije izjavio.

Reagujući na Vučićev autorski tekst za briselski portal Euraktiv (www.euractiv.com) o stanju demokratije u Srbiji, DJilas je ocenio da je „dugih osam godina“ država „zarobljena“ a da sve institucije koje bi trebalo da budu nezavisne u potpunosti kontroliše Srpska napredna stranka.

„Svaki kritički glas protiv njegovog režima koji je došao od strane umetnika, akademika, profesora, novinara, aktivista, a pogotovo opozicionih političara i aktivista, bio je bez milosti ugušen, a svaka osoba oblaćena od strane tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom koje Aleksandar Vučić u potpunosti kontroliše“, naveo je lider SSP.

DJilas je ocenio da su mediji u Srbiji postali „orudje za ‘ubijanje’ svih koji drugačije misle i dodao da deo opozicionih poslanika skoro godinu i po dana bojkotuje zasedanja Skupštine Srbije „zbog sistematski uniženog i uništenog parlamenta“.

„Znate li da su isti ti opozicioni lideri za koje Aleksandar Vučić ističe da sprečavaju osnovna demokratska prava glasačima zato što će bojkotovati izbore, bili umalo ubijeni od strane aktivista SNS? Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, za dlaku je izbegao smrt nakon što je metalnim predmetom udaren u glavu u novembru 2018. kada je dolazio na tribinu stranke kojoj pripada“, naveo je predsednik Stranke slobode i pravde.

DJilas je dodao da se Vučić u tekstu za Euraktiv „hvali tobožnjim ekonomskim uspesima i smanjenom nezaposlenošću, a zaboravlja da napomene da zbog njega i njegovog režima, svakog dana Srbiju napusti oko 170 ljudi“.

„Skoro 70.000 ljudi svake godine napušta Srbiju jer ne želi da živi u zemlji u kojoj je zahvaljujući aktuelnom režimu uništeno dostojanstvo i perspektiva svakome ko odbije da bude podržavalac režima. To je ključan razlog smanjenja nezaposlenosti“, naveo je DJilas.

Po njegovim rečima, Vučić je „zaboravio“ da pomene da je pod njegovom vladavinom, Srbija na skali osnovnih sloboda prešla iz slobodnih u kategoriju delimično slobodnih zemalja.

„Reporteri bez granica ističu da Srbija nije bezbedna zemlja za novinare, a svi indeksi korupcije nedvosmisleno svedoče o dramatičnom porastu korupcije u Srbiji, koja je po tome lider u Evropi. Vučić je zaboravio da napiše da je uzbunjivač uhapšen jer je otkrio neverovatnu korupciju u kojoj je uključen vrh države, ministar i njegova porodica“, naveo je predsednik SSP.

Ocenio je da parlamentarni izbori u aprilu „već sad nemaju nikakav legitimitet“ jer „kompletna srpska opozicija bojkotuje izbore zbog kršenja svih izbornih zakonitosti, pravila i procedura“.

„Jasno je da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore na kojima bi gradjani mogli slobodno da biraju na osnovu prethodne informisanosti. Toga u Srbiji nema jer naš narod već osam godina živi u potpunom medijskom mraku. Bojkot je ogolio prirodu ovog režima, njegovu brutalnost, laži i obmane. Vučićev autorski tekst je primer toga“, naveo je DJilas.

Dodao je da „nema govora“ o bilo kakvim suštinskim poboljšanjima u vezi sa izbornim uslovima, navodeći da se u Srbiji „ništa nije promenilo, već je svakog dana horor sve gori“.

„Naša borba je usmerena ka tome da konačno svi u Evropi to uvide i shvate da je naša borba usmerena ka uspostavljanju istinske demokratije i ogoljavanju autokratskog režima Aleksandra Vučića koji je u potpunosti uništio i razorio Srbiju i udaljio je od članstva u Evropskoj uniji“, naveo je DJilas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije da je demokratija u Srbiji „na udaru samoproklamovanih lidera opozicije“ koji pozivaju na bojkot izbora i izrazio uverenje da bojkot neće uspeti.

U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv (www.euractiv.com) Vučić je naveo da bojkot kojim se preti, „nikada nije imao veze s izbornim procesom, već sa strahom lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče s biračkim telom“.

„Ti samoproglašeni lideri opozicije pretvorili su bojkot u oružje u pokušaju da delegitimišu aprilske izbore i sledeću vladu. Ali neće uspeti. Uvereni smo da će gradjani Srbije prozreti poziv na bojkot“, naveo je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.