U trendu

Đurić: Neprospavana noć iza nas, postignut dogovor o mostu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da su predstavnici Srpske liste u toku noći postigli dogovor s predstavnicima vlasti u Prištini oko toga kako će biti uredjen deo oko mosta na Ibru koji odvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice.

Đurić je za Radio-televiziju Srbije rekao da bi taj korak mogao da dovede do smirivanja tenzija i da očekuje da će u narednih nekoliko dana javnosti biti predstavljeno kako bi to trebalo da izgleda, ali da su predstavnici Srba sa Kosova zadovoljni dogovorenim.

„Ovo je isključivo bilo moguće zahvaljujući upornoj i posvećenoj diplomatskoj aktivnosti (Beograda) i činjenice da je premijer Aleksandar Vučić stao iza Srba sa Kosova i jasno stavio do znanja da nikakvo nasilje i jednostrani akti neće biti tolerisani. Time su stvoreni politički uslovi da se tenzija deeskalira“, rekao je Đurić.

On nije odgovorio na pitanje da li očekuje da će sada Priština biti spremnija da formira Zajednicu srpskih opština, ali je rekao da se ozbiljnost Briselskog dijaloga može potvrditi isključivo primenom dogovorenog.

„Mi već četiri godine imamo sporazum o Zajednici srpskih opština, a Priština nije napravila nijedan korak u njegovoj primeni“, rekao je Djurić.

On je takođe kritikovao posrednike u dijalogu iz Evropske unije zbog toga što nisu obe strane tretirali jednako, odnosno što su bili popustljivi prema delegaciji Prištine.

„Nije tačno da smo svi odgovorni jednako za eskalaciju tenzija“, rekao je Đurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.