U trendu

DS: Obavestićemo Partiju evropskih socijalista o pokušajima vlasti da uguši Južne vesti

Demokratska stranka (DS) najavila je danas da će obavestiti Partiju evropskih socijalista, kao i ostale evropske organizacije i institucije, u čijem radu učestvuje o pokušajima vlasti u Srbiji da „uguši“ nezavisni informativni portal „Južne vesti“.

„Vladajući režim je potpuno razorio pravni sistem u zemlji o čemu svedoči neiscrpna lista nezakonitih, a od strane vlasti nesankcionisanih kriminalnih radnji. U ovom slučaju, zloupotrebio je državne organe u nastojanju da finansijski uništi ‘Južne vesti’, zbog čega malo ko veruje u uspeh eventualne žalbe na farsično rešenje Poreske uprave o kažnjavanju tog regionalnog glasila sa sedištem u Nišu“, naveo je DS u saopštenju.

DS je naveo da posle šest godina vlasti Aleksandra Vučića svi znaju da će „režim ustuknuti samo ukoliko se suoči sa snažnim otporom domaće i medjunarodne javnosti, koja će ustati u odbranu prava na slobodu mišljenja, govora i izveštavanja“.

„Demokratska stranka podržava ‘Južne vesti’ i sve medijske poslenike koji se bore za Ustavom zagarantovano pravo na slobodno i nepristrasno informisanje, bez kojeg se ne može formirati kritičko-objektivno mišljenje o stvarima i pojavama u društvu. Ovaj režim želi ljude anestezirane bajkovitim lažnim vestima o dobrom gospodaru i zlim opozicionarima. Mi želimo osvešćene i misleće gradjane koji će sami doneti svoj sud o tome u kakvom društvu žive ili žele da žive“, navodi se u saopštenju.

DS je naveo da je svima jasno da „Južne vesti“ nisu prekršile poreske zakone Srbije, već nepisanu zabranu kritičkog i objektivnog izveštavanja o radu aktuelne vlasti, koju je gotovo svim medijima u Srbiji nametnuo Vučićev režim i da na to nedvosmisleno ukazuju i skandalozne izjave predsednice Vlade Ane Brnabić u kojima pokušava da opravda državnu torturu nad tim medijem.

„Demokratska stranka nije u vreme kada je učestvovala u vlasti učinila sve što je mogla i morala da učini kako bi trajno uredila oblast izveštavanja javnih glasila. Utoliko više danas ima obavezu da snažno podrži novinare i sve one koji se u krajnje teškim okolnostima bore za očuvanje dostojanstva i same svrhe novinarske profesije“, dodaje se u saopštenju.

Društvo bez nezavisnih medija je društvo neslobode i obaveza svih učesnika u javnom i političkom životu jeste da se zajedno bore protiv medijskog mraka koji se nadvija nad Srbijom, poručile su demokrate.

DS je, izmedju ostalog, zbog toga i odlučila da zajedno sa ostalim opozicionim partijama, organizacijama i pojedincima formira Savez za Srbiju, koji će svojim programskim načelima i praktičnim delovanjem bezrezervno braniti medijske slobode i pravo na nezavisno i nepristrasno izveštavanje javnih medijskih servisa i ostalih javnih glasila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.