U trendu

DSS: Sporazum o Rusko-srpskom centru u Nišu u interesu Srbije

Demokratska stranka Srbije (DSS) danas je ocenila da je u interesu Srbije da potpiše sporazum o Rusko-srpskom centru u Nišu i da mu se omogući nesmetan rad.  

„Do koje mere idu pritisci Evropske unije na Srbiju i na njenu štetu, govore i zahtevi da se oteža, pa i onemogući rad čak i Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji nema bilo kakve vojne komponente i dokazao je visoku delotvornost u slučajevima poplava, požara i drugih nesreća u Srbiji i okruženju“, navodi se u saopštenju DSS-a.

Ta stranka smatra da je „neprihvatljiva ucenjivačka poruka Evropske komisije da svaka nova inicijativa mora da bude komplementarna sa postojećim Civilnim mehanizmom EU za upravljanje katastrofama“.

„Kakve mogu biti posledice prihvatanja ovog zahteva EU najbolje se pokazalo u vreme katastrofalnih poplava, kada su ruske ekipe istog dana reagovale, bile na terenu i spašavale ljudske živote. Da se čekalo na EU desetine života bi bili izgubljene“, istakla je DSS.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će naredne nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Dačić je za Politiku kazao da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Rusko-srpskog centra u Nišu „na čekanju“ od avgusta 2014. godine.

Povezane vesti

Dačić: Rešiti status ruskog centra u Nišu ili ga ugasiti

Čanak: Zatvoriti Srpsko-ruski centar u Nišu

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.