U trendu

„EU i SAD ili ne mogu da obuzdaju svoje štićenike ili…“

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras, povodom upada jedinica ROSU i hapšenja četvorice Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, da EU i SAD „ili nisu u stanju da obuzdaju svoje štićenike ili odobravaju njihovo agresivno ponašanje“.

U komentaru MSP Rusije u vezi sa zaoštravanjem situacije na KiM, koje je objavljeno na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu, ocenjuje se da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila.

MSP Rusije je upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje četvorice Srba nazvalo novom provokacijom Prištine, čiji je cilj proterivanje Srba iz pokrajine.

„Očigledno je da Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja i raspirivanja “trgovinskog rata“ na Balkanu, koje sledi za odlukom “vlade“ Kosova od 22.novembra ove godine o uvođenju poreza od 100 odsto na uvoz srpske robe, uključujući prehrambene proizvode, lekove, štampanu produkciju itd“, navodi se u saopštenju i ističe da je cilj da se za Srbe stvore nepodnošljivi uslovi za život u rodnim mestima.

U komentaru se, takođe, odlučno osuđuju potezi Prišstine koji vode ka konfliktu.

Ocenjuje se i da iznenađuje povlačenje KFOR-a koji, kako se podseća, funkcioniše na osnovu mandata SB UN i u obavezi je „ne samo da reaguje na provokacije na adekvatan način, već i da deluje preventivno kako bi se izbegao rast napetosti“.

„Stiče se utisak da Evropska unija i SAD, koje tokom više godina pružaju pokroviteljstvo kosovskim Albancima, ili nisu u stanju da obuzdaju svoje “štićenike“ ili odboravaju njihovo ponašanje. U vezi s tim smatramo da je posebno važan odgovoran stav rukovodstva Srbije koje ulaže napore kako bi se napetost smanjila“, napominje se u komentaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.