Istinomer: Od 140 ocenjene izjave, političari govorili neistinu u 93 odsto slučajeva

Portal Istinomer.rs saopštio je danas, povodom Medjunarodnog dana provere činjenica, da je od 140 izjava domaćih političara i javnih funkcionera koje je analizirao u prethodnih godinu dana, samo šest izjava ocenjeno kao istina dok su u 93 odsto slučajeva, političari govorili neistinu.

Ocenjujući izjave 32 političara i javna funkcionera po kriterijumu ispunjavanja obećanja, portal je naveo da od ukupno ocenjenih 37 obećanja, njih 92 odsto nije ispunjeno.

Najveći broj ocenjenih izjava, oko 40 odsto, ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić što je kako se navodi, „posledica činjenice da je predsednik znatno više bio medijski zastupljen nego članovi Vlade Srbije i drugi politički akteri“.

„Na drugom mestu po broju ocenjenih izjava nalazi se gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa 15, a za njim slede potpredsednica Vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sa 10 ocena i predsednica Vlade Ana Brnabić sa devet ocena“, piše u saopštenju.Medjunarodni dan provere činjenica uspostavila je mreža organizacija širom sveta koje se bave proverom podataka i ocenjivanjem izjava javnih funkcionera.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike