U trendu

Izraelske snage uhapsile poslednju dvojicu od šestorice odbeglih palestinskih zatvorenika

Izraelske bezbednosne snage uhapsile su danas poslednju dvojicu od šestorice palestinskih zatvorenika koji su pre dve nedelje pobegli iz zatvora na severu Izraela, saopštila je vojska.

Kako je navedeno begunci su se predali u Dženinu, svom rodnom gradu na okupiranoj Zapadnoj obali, pošto je zahvaljući dojavama opkoljeno mesto gde su se krili i odvedeni su na ispitivanje uz još dvojicu koji su im pomagali.

Palestinski mediji su izvestili da su sukobi izbili u Dženinu kada su izraelski vojnici ušli u grad, ali je portparol izraelske policije rekao da su dvojica begunaca Mundil Nafajati i Iham Kamamdži uhapšeni bez otpora.

Vojska je saopštila da su sukobi izbili kada su se snage povlačile jer su stanovnici bacali kamenice i eksploziv na vojnike koji su odgovorili bojevom municijom.

Otac Imama Kamamdžija, Fuad Kamamdži izjavio je za Asošiejted pres da ga je sin zvao telefonom kada su izraelski vojnici opkolili kuću u kojoj se krio i najavio da će se predati „da ne bi dovodio u opasnost vlasnike kuće“.

Palestinski zatvorenici su uspeli da prokopaju tunel iz dobro čuvanog zatvora Gilboa i pobegnu 6. septembra.

To beksto koje je izazvalo oštre kritike izraelske zatvorske službe bilo je danima glavna vest u izraelskim medijima.

Sudeći po raznim izveštajima tunel je kopan nekoliko meseci na podu njihove ćelije, a da to niko nije primetio i Palestinci su uspeli da pobegnu pored zaspalog čuvara, pošto su izašli kroz rupu van zatvora.

Velika potera je za njima organizovana i prva četvorica zatvorenika, koji su takodje iz Dženina, uhvaćeni su u dve odvojene operacije u samom Izraelu.

Premijer izraela Naftali Benet pohvalio je izraelske bezbednosne snage koje su uspele da ih uhvate označivši to „impresivnom, sofisticiranom i brzom operacijom“.

Palestinci na Zapadnoj obali su slavili bekstvo i demonstrirali u znak podrške beguncima.

Mnogi Palestinci smatraju učešće u napadima na izraelsku vojsku, a i civile, legitimnim otporom vojnoj okupaciji i ponose se time.

Hapšenje prve četvorice je navelo ekstremiste iz Gaze da raketiraju Izrael, koji smatra svu šestoricu teroristima.

Petorica su iz ekstremističke organizacije Islamski džihad i četvorica služe doživotnu kaznu, a šesti Zakarija Zubeidi je član sekularnog Fataha predsednika Mahmuda Abasa i bio je lider ekstremista tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije početkom 2000-tih godina i dobro je poznat u Izraelu zbog svoje militantne aktivnosti i zato što je voleo da daje intervjue za medije.

Zubeidijev i advokat Muhameda Aradeha koji je uhapšen s njim prošle nedelje rekli su da su njihovi klijenti zadobili povrede od batina posle hapšenja.

Izraelske bezbednosne snage su i ranije optuživane za mučenje zatvorenika.

Vrhovni sud je 1999. godine doneo presudu kojom se zabranjuje mučenje, ali organizacije za ljudska prava kažu da se to još uvek dešava i oni koji se sumnjiče za torturu retko se proglašavaju krivim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.