U trendu

Kif: Velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana u 2018. godini

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je danas u Beogradu da postoji nova, obnovljena pažnja Evropske unije na Zapadni Balkan i da je to velika šansa za zemlje tog regiona da prevazidju izazove i ostvare napredak.

Kif je na konferenciji „Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas“ rekao da je važno da u 2018. godini bude održan zamajac u evrointegracijama zemalja regiona i u okviru inicijative Berlinski proces, čiji će naredni samit biti održan u Londonu.

On je naveo da je vladavina prava srž procesa evrointegracija Zapadnog Balkana i da je ključna za pomirenje, dodajući da uvek treba da postoji poštovanje za odluke medjunarodnih sudova.

Kif je kazao da je potrebno uložiti veliki napor u reformama po ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja, prema njegovim rečima, sežu u vrednosna pitanja i oličenje su uspeha evropskih integracija.

Zamenik ambasadora Italije u Srbiji Serdjo Monti rekao je da je prethodni samit Berlinskog procesa, jula ove godine u Trstu, dao niz značajnih rezultata, od kojih je izdvojio veću povezanost zemalja pomoću sedam novih projekata, vrednih 200 miliona evra, kao i kroz Forum mladih i Forum civilnog društva.

Monti je rekao da je Italija ima jasan stav da Zapadni Balkan treba da ima evropsku perspektivu, jer je važno da te zemlje ostanu na liniji evropskih vrednosti. Dodao je da su poželjni češći susreti lidera zemalja Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.