Kocijančić: EU pozdravlja dijalog Beograda i Skoplja

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da EU pozdravlja konstruktivni pristup u rešavanju bilateralnih odnosa Srbije i Makedonije.

„Medjusobno poštovanje, dobrosusedski odnosi i jačanje regionalne saradnje ostaju ključni za evropski put čitavog regiona“, rekla je Kocijančić za BIRN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zajev saglasili su se ranije danas da dve zemlje nesuglasice rešavaju isključivo dijalogom i da se zajednički bore za očuvanje i unapredjenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i gradjana dve države.

Nakon njihovog razgovora, Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je povratak osoblja srpske ambasade u Skoplju u četvrtak, dodajući da će se ambasador Srbije vratiti 31. avgusta.

U saopštenju je navedeno da će ambasadorka Srbije Dušanka Divjak Tomić zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zaevim već 1. septembra.

Srbija je u nedelju povukla osoblje ambasade iz Skoplja uz obrazloženje da su nadležni organi imali informacije o „veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.