U trendu

Koridori Srbije: Uslove ugovora sa izvodjačima radova postavlju medjunarodni kreditori

Javno preduzeće Koridori Srbije danas je saopštilo da ne postavlja uslove pri sklapanju ugovora sa izvodjačima radova na saobraćajnicama već da su oni u skladu sa zahtevima medjunarodnih finansijskih institucija koje kreditiraju infrastrukturne projekte u Srbiji.

Koridori Srbije su reagovali na današnje pisanje portala Insajder demantujući da nabavljaju automobile i mobilne telefone preko tendera za izgradnju autoputeva.

„Nabavka automobila predstavlja realnu potrebu ove vrste projekta i kao jasno prepoznata, sastavni je deo specifikacija FIDIC ugovora o gradjenju, koji nisu propisali Koridori Srbije već Medjunarodna asocijacija inženjera konsultanata“, navodi se u saopštenju Koridora.

Dodaje se da su svi izvodjači birani po kriterijumu najniža ponudjena cena koja pored vrednosti radova podrazumeva i nabavku ostale opreme, pa i automobila.

„Neosnovana je i zlonamerna pretpostavka da bi se nabavkom kroz drugu vrstu postupka ostvarila veća ušteda i kontrola“, naveli su Korodorima povodom pisanja Insajdera.

Istaknuto je i da se usluge mobilne telefonije u tom preduzeću nabavljene primenom Zakona o javnim nabavkama, kao što to čine i druga javna preduzeća.

Potral Insajder je naveo da su Koridori Srbije od bugarske kompanije Trejs, u čijem automobilu se nalazio direktor Koridora Zoran Babić u trenutku saobraćajne nesreće, od predvidjenih 12 do sada dobili 10 vozila.

„Na taj način praktično je izbegnut tender za kupovinu vozila, a sve to platili su gradjani Srbije“, navodi se na sajtu Insajdera i dodaje da „automobili, njihovo održavanje, mobilni telefoni samo su deo troškova koje gradjani Srbije plaćaju, a koji su ugradjeni u cenu izgradnje autoputa“. 

Insajder je podsetio da je za nabavku vozila preko ugovora o izgradnji puta javnost u Srbiji praktično slučajno saznala. Naime, vozilo koje je koristio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, a koje je učestvovalo u nedavnoj saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac kod Niša, vodilo se upravo na firmu Trejs, dok je vozač zaposlen u Koridorima.

„Imajući u vidu umanjenu mogućnost kontrole prilikom ovakvih nabavki, postavlja se pitanje da li je zapravo otkriven još jedan mehanizam koji otvara prostor za legalizovanje korupcije“, naveo je Insajder.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike