U trendu

Kosovo i danas slavi 10 godina nezavisnosti

Priština će i danas nastaviti proslavu desete godišnjice nezavisnosti Kosova koja je proglašena na osnovu odluke Skupštine Kosova donete 17. februara 2008. godine.

Sadjenjem 115 stabala u znak zahvalnosti državama koje su priznale nezavisnost Kosova, u Memorijalnom kompleksu „Adem Jašhari“ u selu Prekaze počinje drugi dan programa povodom te godišnjice.

Biće održana i konferencija „Decenija nezavisnosti“, a u podne, svečana sednica Skupštine Kosova, posle koje će biti parada Bezbednosnih snaga i Policije Kosova. U Ministarstvu inostranih poslova biće predstavljena „Knjiga nezavisnosti“, s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači u 15 sati u hotelu „Emerald“ prirediće prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

Juče je održana svečana sednica Vlade, bili su organizovani i ulični nastupi dečijih i folklornih ansambala u Prištini. U Nacionalnoj biblioteci Kosova otvorena je izložba. Na Trgu Skenderbega, besplatan koncert održala je svetski poznata pevačica poreklom s Kosova, Rita Oro.

Uz predsednika SAD Donalda Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona, godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu izmedju ostalih su čestitali i bivši američki predsednici Bil Klinton i Džordž Buš, bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt i Kondoliza Rajs i bivši komandant NATO snaga u Evropi, general Vesli Klark.

Dok su Albanci južno od Ibra u subotu proslavljali desetu godišnjicu nezavisnosti Kosova, Srbi na severu organizovali su protest i postavili postere na kojima je na srpskom, albanskom i engleskom bilo ispisano „10 godina okupacije Kosova i Metohije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.