U trendu

Kuburović: Još nema odgovora Euleksa o zahtevu Srbije da učestvuje u istrazi ubistva Ivanovića

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Srbija od Euleksa nije dobila odgovor po zahtevu da Srbija učestvuje u istrazi ubistva lidera Gradjanske incijative SDP Olivera Ivanovića i da to zavisi od toga kada će i kako prištinski organi odgovoriti na taj zahtev.

Upitana šta je razuman rok u kojem Srbija treba da dobije odgovor, Kuburović je rekla da „ne bi prejudicirala šta je razuman rok“.

U Euleksu je ranije danas agenciji Beta rečeno da će Priština doneti odluku da li će Srbija učestovati u istrazi ubistva Ivanovića.

Kuburović je rekla da su Beograd i Priština imali oko 3.000 zahteva koji se odnose na gradjanske i krivične postupke, da je „u velikoj meri tim zahtevima odgovoreno“, ali da ne postoji saradnja kada je reč o ratnim zločinima, odnosno da kosovska strana ne odgovora na zahteve Tužilaštva za ratne zločine.

Ona je kazala da je Ministarstvo pravde juče Euleksu prosledilo zamolnicu Srbije i zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal da dostavi prikupljene podatke i zapisnike sa uvidjaja i saslušanja svedoka.

Ivanović je ubijen juče ujutru ispred prostorija SDP u Kosovskoj Mitrovici.

Ministarka pravde Srbije razume Vučevića, ali zamera komentarisanje presude
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da „može da razume“ stav gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića o oslobadjajućoj presudi bivšem ministru Predragu Bubalu, ali je ocenila da Vučević nije trebalo da javno komentariše odluku suda.

Vučević je krajem prošle godine povodom oslobadjajuće presude Bubalu izjavio da, „kao pravnik i običan gradjanin“, pita sudije „kome služe: narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Ministarka pravde je za RTV Vojvodine danas kazala da svi, uključujući i funkcionere, treba da poštuju odluke suda i da mada „svako od nas ima mišljenje, pitanje je koliko smemo sebi da dozvolimo da ga javno iznosimo, pogotovo ako obavljamo neku funkciju“.

Dodala je da ne želi da komentariše oslobodjajuće presude nekadašnjem ministru Branislavu Ivkoviću i bivšem direktoru Uprave carina Mihalju Kertesu.

Ocenila je da pravosudje postaje „sve efikasnije“, i dodala da statistika pokazuje da se postupci skraćuju.

„Gradjani sigurno ni danas nisu potpuno zadovoljni, ali je svakako stanje mnogo bolje nego što je bilo pre par godina“, kazala je ministarka.

Ona je ocenila i da se ni Srbija ni Ministarstvo pravde „nisu obrukali“ izručenjem Kurda Dževdeta Ajaza Turskoj, uprkos pozivu Komiteta UN protiv torture da se Beograd uzdrži od izručenja.

„Sve je uradjeno u skladu sa zakonom. Ne bih rekla da smo se oglušili na preporuku Komiteta UN, nego da ona nije stigla na vreme“, ponovila je Kuburović stav koji su ranije drugi već demantovali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.