Kurti: Kosovo neće biti opterećeno drugom strukturom vlasti, ZSO bez izvršnih ovlašćenja

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se od početka svog mandata na čelu Vlade obavezao da će dijalog Prištine i Beograda pretvoriti u ravnopravni dijalog dve ravnopravne strane.

Na sednici Skupštine Kosova na kojoj informiše poslanike o sprazumu koji je postignut u Ohridu, Kurti je rekao da je od kada je predstavljen francusko-nemački plan dijalog ušao u drugu fazu i da su saveznici uspostavili okvir sa strogim uslovima kako bi se razlike ostale u prošlosti.

Rekao je da se ne mogu izbeći obaveze iz međunarodnih ugovora, ali je dodao da se bolji tekst sporazuma ne može postići i da je jasno da Kosovo neće biti opterećeno bilo kojom drugom strukturom vlasti i da Zajednica opština sa srpskom većinom neće imati izvršna ovlašćenja.

„Vredelo je truda jer smo postigli nešto važno. Osnovni sporazum potvrđuje da se međunarodni odnosi Kosova razvijaju na osnovu povelje Ujedinjenih nacija i svih osnovnih prava koja karakterišu suverenu državu. Srbija je pristala da tretira Kosovo kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice. Srbija se takođe obavezala da neće pretiti upotrebom sile, ali ja u to ipak ne bih verovao“, rekao je on.

Kurti je dodao da Kosovo i Srbija, kao dve države moraju biti posvećene razvoju normalnih odnosa.

Prema njegovim rečima, Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a da su sporazum i aneks za njegovu primenu de fakto priznanje sa nepovratnim statusom.

Kurti je dodao da su sve obaveze utvrđene sporazumom i aneksom već na snazi i da ih nadzire Evropska unija.

„Zemlje koje sarađuju dobiće podsticaje u članstvu i finansijsku podršku EU. Ali, ne postoji odgovarajući stepen poverenja, rekao bih da postoji visok stepen nepoverenja. Ne možemo imati jednostrano sprovođenje sporazuma. Kosovo ima svoje zakonske obaveze, protivio sam se nekim sporazumima u prošlosti i nastavljam da radim na boljem rezultatu“, rekao je on.

Skupština nastavlja rad izlaganjem lidera opozicionih partija, koji su i poslanici kosovskog parlamenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.