U trendu

Mogu li Srbi dobiti jednu od tri ključne pozicije na KiM?

Ako predsednik makedonskog Sobranja može da bude predstavnik nevećinske zajednice, Albanac, nema razloga da na jednoj od tri ključne funkcije na Kosovu i Metohiji ne bude Srbin, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vlada u Prištini još nije formirana, ali, bez obzira ko je bude sastavio, pitanje uloge političkih predstavnika Srba u organima privremene uprave je otvoreno.

Đurić, inače, smatra da srpski predstavnici u postizbornom procesu na KiM ne treba da zahtevaju bilo šta što se tiče Briselskog dijaloga zato što Priština to, i bez koalicionog sporazuma, mora da sprovede.

„Mislim da je to prilika da se pokaže da Srbi na KiM ne treba da budu samo dekoracija, već da treba da zauzmu neke od najvažnijih političkih funkcija u našoj južnoj pokrajini, i da njihova reč treba da bude uvažena i poštovana, da budu ravnopravni građani“, smatra Đurić.

Visoki funkcioner SPS i ministar u Vladi Srbije Branko Ružić, takođe, smatra da je sada trenutak za agilniji nastup „srpskog političkog i etničkog korpusa“ na Kosovu i Metohiji.

Ružić kaže da Srbi treba da iskoriste širok spektar prava, koji im, barem na papiru, dozvoljava kosovski ustav.

Sada je smatra, dobar tajming za to, imajući u vidu da je u toku proces formiranja nove kosovske vlade, te da Srpska lista i Beograd insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština.

Kako je rekao za Tanjug, novu kosovsku vladu mogu da formiraju Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i LDK Ibrahima Rugove, ali mogu i nekadašnji OVK lideri Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

Koja god da bude formirana – to će, kaže Ružić, biti pod mentorstvom Sjedinjenih Američkih Država, imajući u vidu da Kosovo nije država, već provizorijum, i da će to za posledicu imati insistiranje da Srpska lista bude uključena u kosovsku vladu.

„Taj momenat, Srpska lista i politički lideri i elite u Beogradu moraju da iskoriste, kako bismo realizovali određene, ne ustpuke, već ono što smo dogovorili u Briselu“, rekao je Ružić.

Politički analitičar Fatmir Šeholi izjavio je Tanjugu da kosovski ustav predviđa da koalicija ili politički subjekat koji je pobedio na izborima može dobiti funkciju predsednika kosovskog parlamenta.

„Predsednika Skupštine Kosova dobija isključivo pobednička koalicija ili politički subjekat, u ovom slučaju je to koalicija Demokratska partija Kosova-Alijansa za budućnost Kosova-Inicijativa za Kosovo sa ostalim partnerima koja je dobila 39 poslanika u Skupštini. Ta koalicija daje predsednika Skupštine“, rekao je Šeholi.

Prema njegovim rečima, potpredsednika Skupštine predložiće poslanička grupa Srpska lista, što je takođe u skladu sa ustavom.

Kada se radi o izvršnoj vlasti, pobednička koalicija daje mandatara za sastav nove vlade, što će, kako očekuje Šeholi, u ovom slučaju biti Ramuš Haradinaj.

Kada je u pitanju funkcija zamenika premijera, on je kazao da će najverovatnije, kao i u prošlom sazivu, mesto zamenika dobiti Srbi.

„To je jedna od najjačih funkcija i verujem da će Srbi ponovo imati zamenika i ministre u Vladi. Međutim o tome Srbi treba da se dogovore sa mandatarom – i o broju ministarstava i o ministarstvima koja će voditi“, ocenio je Šeholi.

Lider Demokratskog saveza Kosova (LDK) i dosadašnji premijer Isa Mustafa napisao je u petak na svom Fejsbuk profilu da su rezultati izbora na Kosovu pokazali da nijedna albanska politička partija ne može da oformi sama vladu, a da je, kako je naveo, gorka istina da postoji „veliki rizik“ da će upravljanje Kosovom previše zavisiti od volje Srpske liste, odnosno Beograda, ukoliko se ne postigne albanski konsenzus.

I kandidat za premijera iz ultradesničarskog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, smatra da nova vlada u Prištini ne može da zavisi od Srpske liste, „jer bi u tom slučaju ta vlada imala dva glavna grada, i Prištinu i Beograd“.

U slučaju da prvorangirana koalicija sa Ramušom Haradinajem kao kandidatom za premijera formira vladu, glasovi srpskih poslanika su neophodni, ali Kurti tvrdi da bi to Kosovo dovelo do političke krize.

„Oni ne mogu da formiraju vladu zato što nemaju dovoljan broj glasova, a, drugo, ukoliko žele da formiraju vladu sa Srpskom listom, odnosno sa Vučićem, onda će to Kosovo staviti u neverovatnu političku krizu, neviđenu od posleratnog perioda“, tvrdi Kurti.

On, inače, od posle izbora ponavlja da kao premijer ne bi bio spreman za nastavak dijaloga u Briselu, ali da bi bio spreman za razgovor sa Srbima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.