U trendu

Na meti i Brisel: Prijateljski odnosi zvaničnika EU sa Beogradom – odvratno

Kosovski predsednik Hašim Tači nastavio je sa uvredljivim reagovanjima na kritike zvaničnika EU, koji smatraju pretećim njegove izjave o nacionalnom ujedinjenju Albanaca, i nazvao je danas „odvratnim“, kako je ocenio, „prijateljske odnose zvaničnika EU sa Beogradom“.

„Ti prijateljski odnosi zvaničnika EU sa Beogradom i takve izjave su veoma dosadne, odvratne i neprihvatljive za Kosovo, pogotovo zbog neopravdanog kašnjenja u viznoj liberalizaciji sa Kosovom“, rekao je Tači, prenosi prištinski „Gazeta ekspres“.

Prema njegovim tvrdnjama, „srpski nacionalizam je pretnja po EU“, a „Beograd nastavlja da radi na destabilizaciji regiona i uspostavljanju moćnog uticaja Rusije u Srbiji, uključujući vojne baze i borbene avione MIG“.

Tači je i sinoć na Fejsbuku neprimerenim rečima nazvao navodnu propagandu Srbije o pokušajima za stvaranje „velike Albanije“, a EU pozvao da ne potpada pod taj uticaj i da Kosovo tretira kao „nezavisnu i suverenu državu“.

Prethodno je u ponedeljak Tači putem te društvene mreže kritikovao reagovanje evropskog komesara Johanesa Hana na izjave političara Albanaca o promeni granica na Zapadnom Balkanu, navodeći kako to pokazuje kako Evropskoj uniji „nedostaju vođstvo i vizija“ u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo.

Han je, posle razgovara u Briselu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promenu granica.

Evropski komesar je izrazio razočarenje zbog „zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu“ i upozorio da se takve izjave mogu „obiti o glavu“ onima koji ih izgovaraju.

„Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne“, naglasio je Han.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar