U trendu

Narodna stranka zahteva objavljivanje ugovora u koncesiji Aerodroma

Narodna stranka zatražila je danas objavljivanje ugovora o koncesiji beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ kojim je vlast Srpske napredne stranke grdjanima Srbije, kako se navodi, oduzela još jedan važan nacionalni ekonomski resurs.

U saopštenju Narodona stranka navela je da je apsolutno sve u vezi sa tom koncesijom bilo nezakonito i sakriveno od očiju javnosti – od nepostojeće studije opravdanosti, sukoba interesa koncesionog savetnika i pobednika koncesije do odsustva zaštite zaposlenih u Aerodromu „Nikola Tesla“.

Ministarka Zorana Mihajlović je zabranila objavljivanje ugovora o koncesiji pozivajući se na nepostojeću odredbu Pravilnika o načinu vodjenja i sadržini registra javnih ugovora.

Narodna stranka je podsetila da je bivši ministar finansija Mladjan Dinkić 2013. doneo taj pravilnik u kojem je postojala odredba da se javnosti može uskratiti uvid u javni ugovor ukoliko bi to bilo protivno ekonomskim interesima javnog i privatnog partnera, ali je posle ministar Lazar Krstić promenio pravilnik i propisao da se svi javni ugovori daju na uvid javnosti u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja.

„To znači da je ministarka Zorana Mihajlović uhvaćena u laži ili eventualno neznanju, što je u oba slučaja čini nedostojnom da obavlja posao ministra“, navodi se u saopštenju i dodaje da Narodna stranka zbog toga zahteva smenjivanje Zorane Mihajlović i utvrdjivanje njene krivične i materijalne odgovornosti u tom nezakonitom postupku koncesije.

Narodna stranka podsetila je premijerku Anu Brnabić na njenu izjavu od 8. decembra 2017. godine, kada je javno obećala da će ugovor i njegovi aneksi biti javni i pozvala je da pokaže da njena reč vredi nešto i da održi obećanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.