U trendu

Nikolić: Srbija za mir i dijalog, ali neće davati izgovor za eskalaciju i nasilje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da sprovodi miroljubivu politiku i da vodi dijalog s Prištinom, da je spremna za dogovore i kompromise, ali da neće pristati na ucene niti će bilo kome davati izgovor za nasilje.

„Republika Srbija nastaviće da sprovodi odgovornu i miroljubivu politiku i nikome neće dati izgovor za eskalaciju i nasilje. U dijalogu izmedju Beograda i Prištine Srbija nastoji da utre put postepenoj normalizaciji stanja, ali za iskren i životno sprovodljiv dogovor potrebna je i iskrenost drugog sagovornika“, izjavio je Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o UNMIK-u.

Nikolić je rekao da su nastojanja Srbije da se drži dijaloga u kontinuitetu praćena kršenjem dogovora i agresivnim postupcima vlasti u Prištini sa ciljem da se isprovociraju sukobi, navodeći kao primere zabranu isporuke udžbenika na srpskom jeziku, pokušaj konfiskacije kombinata Trepča, zabranu učaska na Kosovo voza iz Beograda.

Nikolić je ocenio da slanje specijalnih policijskih jedinica na sever Kosova zbog voza koji je iz Beograda krenuo u Kosovsku Mitrovicu predstavlja poziv na oružani sukob i direktnu pretnju životima civila.

„Siguran sam da delite moju zabrinutost zbog slanja, bez obavezne saglasnosti lokalne srpske zajednice, etnički čistih specijalnih policijskih jedinica naoružanih ofanzivnim oružjem na Sever Kosova i Metohije, koji je u najvećem broju naseljen srpskim stanovništvom“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da se saobraćajno povezivanje ljudi u 21. veku ne može smatrati provokacijom prema bilo kome, a da su inicijativu da voz saobraća na toj liniji pokrenuli studenti jedinog univerziteta na Kosovu i Metohiji gde se nastava odvija na srpskom jeziku.

Priština je na to, podsetio je, „odgovorila pretnjama, miniranjem pruge i upotrebom dugih cevi i borbenih vozila“.

„Bila je to direktna pretnja životima civila. Manifestacija institucionalne namere upotrebe nasilja prema miroljubivim studentima, pripadnicima nealbanskih zajednica, otvorena je i ozbiljna pretnja miru u bezbednosno krhkoj situaciji na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Srbija nesumnjivo posvećena rešavanju svih otvorenih pitanja putem dijaloga u statusno neutralnom okviru, ocenivši da su državne institucije Srbije, reagujući odgovorno i odlučno na sve izazove, uticale na smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji, koje su pretile da eskaliraju.

„Poruka koju sa ovog mesta želim da pošaljem svim ekstremistima jeste da mirna rešenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se rešavati putem dijaloga, a ne pretnjama i upotrebom sile“, rekao je Nikolić i dodao da bi formiranje Vojske Kosova, čime bi bila prekršena rezolucija 1244, predstavljalo „ozbiljnu pretnju naporima u pravcu stabilizacije ne samo Kosova i Metohije, već i Zapadnog Balkana“.

Nikolić je ocenio da je Srbija u okviru dijaloga s Prištinom „konstruktivna i realna u predlozima“, da je pokazala spremnost na kompromise i da je posvećenja pronalaženju obostrano prihvatljivih rešenja.

Srbija je čvrsto opredeljena da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, rekao je Nikolić, ocenivši da su odredjeni rezultati postignuti, „ali ni približno onim koji se očekuju“.

Dijalog, dodao je, ne sme biti zloupotrebljavan kao platforma za nametanje interesa jedne strane, a pogotovo ne za nametanje jednostrano proglašene nezavisnosti.

„Štetan je manir prištinskih vlasti da, uz saglasnost nekih velikih sila koje su sponzori pokušaja njihove nezavisnosti, pribegavaju jednostranim potezima, nepoštujući Briselski dijalog kao dogovoreni okvir rešavanja otvorenih pitanja“, rekao je Nikolić i dodao da rešenje za pitanje Kosova i Metohije ne može biti “bazirano na diktatu i dovodjenju Srbije pred svršen čin”.

Nikolić je izjavio da Srbija neće priznati Kosovo šta god da se nudi zauzvrat i kakvim god pritiscima bili izloženi.

„Srbija je spremna na dogovore, ali ne na ucene, spremna na razgovore, ali ne na ultimativna jednostrana rešenja, spremna na suštinsku autonomiju Kosova i Metohije, nikada na Nezavisnu državu Kosovo“, rekao je Nikolić.

Ocenio je da je dijalog konstantno praćen kršenjem dogovora i agresivnim postupcima vlasti u Prištini.

„Cilj je da se isprovociraju sukobi: od zabrane isporuka udžbenika na srpskom jeziku, preko konstantnih napada na Srbe i njihovu imovinu, protivpravnog pokušaja konfiskacije rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata Trepča, do najnovijih primera zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju voza iz Beograda, što predstavlja najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava i slobode kretanja“, ocenio je predsednik Srbije.

Podsetivši da ni četiri godine od postizanja Briselskog sporazuma još nije počelo formiranje formiranje Zajednice srpskih opština, Nikolić je rekao da „predstavnici Prištine sve otvorenije poručuju da njih ova Zajednica i ne zanima i da se neće držati dogovora“ i pozvao medjunarodnu zajednicu da ujedinjeno i snažno reaguje na takvo ponašanje.

„Četiri godine su više nego dovoljno vreme. Izgovori za odugovlačenje više se ne smeju tek tako prihvatati. Formiranje i aktiviranje Zajednice srpskih opština je prioritetno“, rekao je Nikolić, ocenivši da je to neophodno je i kako bi se sprečila dalji rast nepoverenja.

Povodom zahteva za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Nikolić je upitao zašto niko nije osudio njegovu otvorenu pretnju novim ratom kada je rekao da će „Srbija proći kao 1999. godine“.

„Nekažnjivost za počinjene zločine ne sme se dozvoliti ni tolerisati. Ovo je civilizacijsko pitanje i ozbiljan test za celokupno članstvo UN, prilika da pokažemo da su pravo i pravda iznad politike i da su sve žrtve jednake u svom stradanju“, poručio je predsednik Srbije.

Tokom protekla četiri meseca evidentirano je više od 30 etnički motivisanih napada na Srbe i drugo nealbansko stanovništvo, naveo je Nikolić, ocenivši da nema elementarnih uslova za održiv povratak raseljenih, a da je broj povratnika na Kosovo i dalje je „poražavajuće mali“.

„Smatramo potrebnim da se, uz zadržavanje dela izveštaja posvećenog severu Kosova i Metohije, uvede i deo koji bi se fokusirao na položaj manjinskih zajednica južno od reke Ibar“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je situacija na Kosovu i dalje „nestabilna i u latentnoj opasnosti od eskalacije nasilja“, a da su najugroženiji povratnici u nacionalno mešovite sredine, čemu bi, dodao je, trebalo posvetiti veću pažnju u izveštaju generalnog sekretara UN.

„Radikalizacija političke klime i jačanje političke, etničke i verske netrpeljivosti pojačavaju nestabilnost bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji. U Pokrajini je prisutan drastičan porast verskog ekstremizma sa elementima terorizma i delovanja radikalizovanih ekstremista koji se vraćaju sa ratišta na Bliskom istoku“, rekao je predsednik Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar