najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić:Srbija ima savremenu i racionalnu vojsku

Svečani prijem povodom završetka školovanja polaznika četvrte klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i 58. klase Generalštabnog usavršavanja škole nacionalne odbrane održan je danas u Beogradu, a predsednik Tomislav Nikolić poručio je da Srbija ima savremenu i racionalnu vojsku koja po ugledu i poštovanju zauzima visoku poziciju među građanima.

“Srbija danas aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu. Naša zemlja teži da taj svoj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa našim susedima i međunarodnom zajednicom. Zalaganje za miroljubivo rešavanje sukoba ima snagu principa u našoj spoljnoj politici, uz naglašavanje potrebe da se pritom podjednako uvažavaju svi politički subjekti i poštuju osnovni principi međunarodnog prava”, kazao je Nikolić na svečanom prijemu u Narodnoj skupštini.

On je istakao da Vojska Srbije teži standardima najmodernijih vojski sveta, a da zahvaljujući razvoju “imamo savremenu i racionalnu vojsku koja po ugledu i poštovnju zauzima visoku poziciju među građanima”.

Predsednik je uručio oficirske sablje najboljim polaznicima 58. klase Generalštabnog usavršavanja škole nacionalne odbrane potpukovnicima Đuri Jovaniću sa prosekom 9,60, Slavenu Vujiću i Zoltanu Jagici.

On je istakao da je zemlja u polaznicima dobila generaciju budućih visokih rukovodilaca – lidera u sistemu odbrane spremnih da odgovore na izazove.

“Prioritet naše spoljne politike je približavanje Evropskoj uniji kako bi u okviru porodice evropskih zemalja Srbija mogla ne samo da popravi životni standard svojih građana, već i da aktivno deluje na zaštiti svog suvereniteta i da osavremeni svoju vojsku. Integracijom u evropske tokove, Srbija će dobiti priliku za napredak u svim oblastima društva, a pripadnici naše vojske će kroz različite oblike međuarmijske saradnje pokazati Evropi i svetu kvalitet stečen tokom školovanja i usavršavanja”, dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je danas spremna da sa armijama ostalih evropskih država učestvuje u rešavanju svih aktuelnih bezbednosnih problema.

U 58. klasi Škole nacionalne odbrane bilo je 34 oficira kojima je ministar odbrane Bratislav Gašić uručio oficirske sablje, dok je četvrtu klasu završilo 15 polaznika kojima su uručene značke.

U četvrtoj klasi bilo je četiri oficira Vojske Srbije, šest osoba iz ministarstava i agencije Vlade Srbije, jedna iz Narodne skupštine i četiri iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Alžira, a među njima je i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović.

Po završetku školovanja, oficiri se postavljaju na dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za koje je predviđen čin pukovnika i brigadnog generala.

Prijemu su prisustvovali načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i predsednica Skupštine Maja Gojković.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike